Jenny Christoffersson Jönsson vill ge de gamla en bra matupplevelse, både smakmässigt och visuellt. Foto: Håkan Jacobsson
Absolut ingenting talade för att Jenny Christoffersson Jönsson skulle bli prisbelönt kock. Foto: Håkan Jacobsson
Jenny Christoffersson Jönsson brukar äta tillsammans med de gamla. Foto: Håkan Jacobsson
I stället för att röra ihop allting kan man lagra – inte mycket mer jobb, men det ser mycket godare ut. Foto: Håkan Jacobsson
Bordet är dukat med hösttema. Foto: Håkan Jacobsson

Hon tar gärna råd av de gamla

PRISAD. Vid anställningsintervjun ljög hon om att hon kunde laga mat. Nu har Jenny Christoffersson Jönsson fått pris för de måltider hon lagar på äldreboendet där hon jobbar. Och hon skäms inte för att ta råd från de gamla som bor där.

Namn: Jenny Christoffersson Jönsson
Ålder: 43 år
Yrke: Kock på äldreboendet Hylliegården i Malmö.
Familj: Make, dotter
Bor: Limhamn
Aktuell: Har just fått pris som Årets stjärna av White guide för sitt arbete med att förhöja de gamlas måltidsupplevelse. Den tredje torsdagen i oktober är Måltidens dag.
Övrigt: Skriver om matlagning i Facebookgruppen Hemlagat och gott till mina äldre.
Fler prisade
Skåne var rikt representerat bland pristagarna i White Guide Junior och Senior:
Årets Skolkock blev Rasmus Dahl, S:t Petri Skola, Malmö. ”För att du i en trist källarlokal har skapat en värld av musik, underbar mat och pedagogik som når fram till den sömnigaste gymnasieelev. Grattis, du är ljuset i källarmörkret och en oerhört värdig vinnare!” (Vi porträtterade Rasmus Dahl här i tidningen för ett år sedan, då han också hörde till finalisterna).
Årets Hållbara Offentliga Restaurang: Herrestorpskolan, Vellinge. ”Hög kompetens, sprudlande kreativitet och stor lyhördhet gör denna skolrestaurang till den hållbaraste i landet.”
Årets Gastronomiska Rektor: Tove Thyni, Herrestorpskolan, Vellinge. ”För din outsinliga energi och sällsynta förmåga att samarbeta med alla från politiker till kockar, pedagoger och föräldrar – samt små och stora barn. Du är ett föredöme för Sveriges rektorer och förskolechefer!”
Årets Förskolekock blev Miljana Vulovic, Hamiltons förskola, Helsingborg. ”För att du med kärlek, fantasirikedom och stor yrkesskicklighet ägnar dina dagar åt att fostra matsmarta barn. En bättre förebild för landets förskolekockar går knappast att hitta!”

Göteborgsresan härom veckan blev en omtumlande upplevelse för Jenny Christoffersson Jönsson. Hon åkte dit för att delta i White Guidegalan för matlagare i skolor och äldreboenden och visste i och för sig att hon var aktuell för någon form av pris. Men att hon skulle bli utsedd till Årets stjärna och åka hem 10 000 kronor rikare, det hade hon egentligen inte räknat med – speciellt inte sedan hennes man hade googlat hennes medtävlare.
Men juryn tyckte att hon skulle ha priset, ville ge det ”till en person som med driv, nyfikenhet. kreativitet, engagemang och små medel bidragit till att höja måltidsupplevelsen för sina äldre matgäster”.

Pristagaren själv menar att det inte är så svårt att med ganska enkla medel få maten att se lite godare ut.
Jenny Christoffersson Jönsson har arbetat med mat för äldre i 17-18 år, de senaste tre på Hylliehemmet i Malmö. På hennes avdelning Lagunen finns nio gäster.
Hon berättar om hur illa till mods hon blev på ett annat ställe hon jobbade en gång, där de gamla fick tråkiga färdiga obestämbara röror, ingen färg, inga grönsaker.
– Alla blir gamla – varför ska man inte ha god mat då?

– Man kanske sitter ensam hela dagarna på sitt rum och längtar till maten. Då ska man ju få en fin tallrik, med mat lagad från grunden.
– Då äter de bättre och man behöver inte hålla på och greja med kosttillägg.
– Det här är nog den enda punkt där jag inte har gett mig – jag brukar vara rätt mesig.

När Sånskan besöker Hylliehemmet håller Jenny Christoffersson Jönsson just på med att förbereda dagens middag, som är kålpudding. På veckans matsedel ser vi rätter som stekt sill, ärtsoppa, pepparrotskött. Men man ska inte förledas att tro att pensionärerna inte accepterar annat än beprövad husmanskost:
– Man ska inte vara rädd för att pröva nya grejor – många tycker att det är kul.
De fem avdelningarna har samma matsedel,
– Du ska höra de mötena! Men till sist kommer vi överens.

Till stöd har de också ett kostråd, där de boendes synpunkter kommer fram.
Jenny Christoffersson Jönsson växte upp i Limhamn och ingenting tydde på en framtid inom matlagning.
– Min mamma är så förvånad. Jag hade sämst betyg i matlagning i grundskolan. Jag var en sådan där som satt längst bak och kastade deg i taket.
Nej, hon skulle bli polis, som mamma.

– Men så fick jag praktik på ett äldreboende och trivdes jättebra. Med kontakten med människor, värmen, tacksamheten.
Så hon började arbeta i äldrevården, har varit både i hemtjänst och på boenden.
Och en gång satt hon alltså i en anställningsintervju och fick frågan om hon kunde laga mat.
– Oh ja!, svarade jag. Sedan var det hem och läsa på och öva sig.
– Och så frågade jag de gamla. De är ju en fantastisk källa till hur man gör – de har mycket att lära ut. Jag har inget emot att fråga – så blir de ju lite mer involverade också.

Dagens middagsbord är prytt med allehanda höstlöv. Huvudrätten står på värmning medan Jenny Christoffersson Jönsson håller på att fixa till en färgglad efterrätt i några glas.
– Det är inte så svårt att göra en snygg efterrätt med samma råvaror som man annars bara rör ihop, säger hon och visar hur man i stället kan göra lager på lager; det händer också att hon går ut i trädgården eller naturen och plockar ätliga blommor som man kan dekorera med.
Hon brukar äta tillsammans med de gamla.

För ett år sedan lade hon om sina egna matvanor.
– Jag äter LCHF. Jag vägde 20 kilo mer för ett år sedan.
Hon säger att hon äter det mesta, men undviker potatis, ris och mjölprodukter.
Det där sista innebär dock att hon måste försaka pasta carbonara:
– Det är det bästa jag vet. Jag har inte ätit det på evigheter.

Hon berättar att när hon av nödtvång måste lära sig laga mat, så hakade hennes man på:
– Vi har lärt oss tillsammans. Pontus älskar att laga mat. Han är jätteduktig – han steker alltid biffen, för han är bäst på det.
Efter 22 år aningen öster om Malmö har de återvänt till Limhamn, där de båda är uppvuxna.
– Vi träffades på Dragörfärjan.

Till Dragör styr de fortfarande kosan när de kan, men nu på egen köl. De har motorbåt i Lagunen.
När Jenny Christoffersson Jönsson fick priset på 10 000 kronor delades det ut av stjärnkocken Leif Mannerström.
– Han sade ”Det tycker jag du ska äta en riktigt god middag för”.
Men hon väljer att använda dem på ett annat sätt:

– Nej, jag vill att alla boende på alla avdelningar här ska få känna på en riktig galamiddag. Det blir 44 kuvert, jag ska handla allting själv.
Någon gång i december har hon tänkt förverkliga det.

Men ska hon inte spendera något på sig själv?
– Jag tänkte köpa ett halsband, bara för att ha ett minne.

Namn: Jenny Christoffersson Jönsson
Ålder: 43 år
Yrke: Kock på äldreboendet Hylliegården i Malmö.
Familj: Make, dotter
Bor: Limhamn
Aktuell: Har just fått pris som Årets stjärna av White guide för sitt arbete med att förhöja de gamlas måltidsupplevelse. Den tredje torsdagen i oktober är Måltidens dag.
Övrigt: Skriver om matlagning i Facebookgruppen Hemlagat och gott till mina äldre.
Fler prisade
Skåne var rikt representerat bland pristagarna i White Guide Junior och Senior:
Årets Skolkock blev Rasmus Dahl, S:t Petri Skola, Malmö. ”För att du i en trist källarlokal har skapat en värld av musik, underbar mat och pedagogik som når fram till den sömnigaste gymnasieelev. Grattis, du är ljuset i källarmörkret och en oerhört värdig vinnare!” (Vi porträtterade Rasmus Dahl här i tidningen för ett år sedan, då han också hörde till finalisterna).
Årets Hållbara Offentliga Restaurang: Herrestorpskolan, Vellinge. ”Hög kompetens, sprudlande kreativitet och stor lyhördhet gör denna skolrestaurang till den hållbaraste i landet.”
Årets Gastronomiska Rektor: Tove Thyni, Herrestorpskolan, Vellinge. ”För din outsinliga energi och sällsynta förmåga att samarbeta med alla från politiker till kockar, pedagoger och föräldrar – samt små och stora barn. Du är ett föredöme för Sveriges rektorer och förskolechefer!”
Årets Förskolekock blev Miljana Vulovic, Hamiltons förskola, Helsingborg. ”För att du med kärlek, fantasirikedom och stor yrkesskicklighet ägnar dina dagar åt att fostra matsmarta barn. En bättre förebild för landets förskolekockar går knappast att hitta!”

×