Slipper böter – åtta år senare

ESLÖV En Eslövsbo som för åtta år sedan ålades att betala böter för rattfylleri har nu fått veta att han slipper.

Det var i september 2009 som mannen fick ett strafföreläggande för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Enligt åklagaren hade han kört bil med narkotika i blodet. Han godkände föreläggandet, som byggde på att man hittat tetrahydrocannabinolsyra i blodet.

Men syran är inte narkotika – till skillnad från ämnet tetrahydrocannabinol, som är den aktiva substansen i hasch och cannabis – och kan därför inte anses vara straffbar att ha i sig.
Rättsillämpningen har alltså förändrats och därför har åklagarmyndigheten själv beslutat att ansöka om så kallad resning, det vill säga att få ärendet prövat på nytt. Det har hovrätten sagt ja till och beslutat att riva upp det åtta år gamla föreläggandet.

Eslövsbon är långt ifrån ensam om att på det här sättet frikännas från gamla anklagelser, domar och förelägganden som gäller narkotikabrott. De senaste åren har flera liknande felaktiga beslut rivits upp i landet.
0704-14 26 26, henrik.lindahl@skd.se

Dagens fråga

Kalla Anka fyller 70. Vilken Disneyfigur är din favorit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×