Orvars korvar är en institution i Malmö som har varit öppen i 44 år.

Orvars korvar stannar kvar i centrala Malmö

MALMÖ Orvars korvar fortsätter att ha öppet dygnet runt men gatuköket kommer att bedrivas i Swing Inns AB:s regi från den 1 november. Tvisten om namnloggan för kiosken ska dock avgöras hos Patent- och registreringsverket.

– Namnet är inarbetat sen vi startade gatuköket 1973 och det var jag som hittade på det efter Hasse Alfredssons saga om Orvar som slogs med korvar, säger Dan Walterström, som äger fastigheten.
Nuvarande gatukökschef Igor Bistricic hävdar tvärtemot att det är han som har registrerat namnet Orvars korvar på gatuköket hos Paten- och registreringsverket, PRV.

– Jag och min sambo Susanne har jobbat i kiosken i 25 år och har fått namnet godkänt som mitt företagsnamn. Varför ska vi då lämna över vår logga till fastighetsägaren som kunde ha registrerat namnet för många år sen.
Bakom tvisten om varumärket ligger en långvarig konflikt mellan de två parterna om hyran för gatukökslokalen.
– Dan Walterström höjde månadshyran från 42 000 till 65 000 kronor för ett gatukök på 20 kvadratmeter. Det är inte rimligt, menar Igor Bistricic.
Dan Walterström å sin sida anser att Orvars AB nu måste flytta ut från gatuköket på grund av att företaget har stulit namnet.
– Jag menar att jag har rätt till varumärket som inarbetades genom användning under flera år samt att innehavaren registrerade loggan i ond tro eftersom han var medveten om att någon annan har rättigheter till märket sedan tidigare, skriver Dan Walterström i sin invändning till PRV.
Dessutom höll nuvarande hyresgäst i vintras inne hyran på grund av att han ansåg att hyresnivån var för hög. Den tvisten avslutades i somras i Malmö tingsrätt med en förlikning, som innebär att Orvars AB måste lämna lokalerna senast den 31 oktober.

Därmed tar en mer än 25 år gammal affärskontakt slut. Igor Bistricic var anställd på restaurang Ellysée när han blev tillfrågad om han ville hyra gatuköket, som hela tiden har haft en lucka ut mot Malmborgsgatan.
– Orvars korvar har alltid varit populär i Malmö. Jag minns när vi startade för 44 år sen. Då gick jag runt till grannarna och bjöd dem på gratis korv. Några av nunnorna i klostret i kvarteret var våra första kunder, berättar Dan Walterström.

Sen starten 1973 har gatuköket på Malmborgsgatan varit öppet dygnet runt. Den traditionen kommer att fortsätta även efter den 1 november.
– Vi tar över gatuköket i egen regi och kommer att satsa på ett utökat sortiment och bland annat erbjuda frukost med varma smörgåsar på morgnarna. Kanske kan vi som förr också sälja dagstidningarna över disk, säger Dan Walterström.
Nuvarande gatukökschef planerar att gå vidare, ta lite semester och starta ett nytt gatukök i egen regi så fort han och sambon hittar en lämplig lokal, troligen nästa år.
– Vi vill inte bara ha en lucka mot gatan utan kunna utöka matsortimentet och gärna ha plats för våra gäster att sitta inomhus vid bord. Men det blir inget dygnetruntställe. Marknaden har minskat i centrala Malmö, menar Igor Bistricic.

Både fastighetsägaren och hyresgästen är eniga om vikten av att behålla de gamla gatuköken som finns i Malmö, ett tiotal, och att skapa nya med traditionell kioskmat.
Rebecka Grunditz, pressansvarig på PRV säger till tidningen att det kommer ett beslut om vem som har rätt till varumärket Orvars korvar inom kort.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

Loading ... Loading ...
×