Man frias från åtal om våldtäkt mot barn

Svalöv Trots ögonvittne frias en man i 20-årsåldern från misstankarna om våldtäkt mot barn.
En oenig tingsrätt anser i sin dom att förhörsledaren ställt ledande frågor till barnet och att vittnet gett motstridiga uppgifter om vad som utspelat sig.

Efter att ha ätit på det numera nedlagda asylboendets restaurang skulle en kvinna ta en dusch. I polisförhör har hon berättat att hon på vägen dit kom in i en korridor och där såg hur en man hon kände igen från asylboendet stod och höll en liten sexårig flicka i armarna, pussade henne på munnen och förde sin ena hand innanför hennes pyjamasbyxor.
I ett första förhör sa kvinnan att mannen höll flickan om rumpan, mellan skinkorna, men inför rätten påstår hon sig ha sett att mannen ska ha fört sin hand över flickans mage och vidare innanför pyjamasbyxorna på framsidan.

Dessa motstridigheter, samt det faktum att flickans rygg var vänd mot vittnet vid tidpunkten, anser tingsrätten vara anmärkningsvärda och minskar bevisvärdet.
Tingsrätten anser att det flickan säger i ett videoförhör har ett förhållandevis lågt bevisvärde och att hennes berättelse skiljer sig från vittnets.
I domen skriver rätten att berättelsen flickan lämnat inte är ”en spontan och logiskt sammanhängande redogörelse” för vad som hänt och att hon ”har till synes berättat om flera olika händelser.”

Man menar också att förhörsledaren har ställt ledande frågor och berättat om saker som vittnet sagt för att få flickan att fokusera på den aktuella händelsen.
”Det är också först efter upprepade sådana frågor som målsäganden lämnat uppgifter om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp med inslag liknande de som åklagaren tagit in i gärningsbeskrivningen.”
Flickan förnekar också att mannen ska ha hållit henne i famnen och pussat henne.

Tingsrätten menar att det är möjligt att mannen har tagit flickan på stjärten men eftersom han inte åtalats för det ska han frias från misstankarna om våldtäkt mot barn. Två av rättens nämndemän ville dock fälla honom och förespråkade fängelse i två år.

Nyhetsbrev

×