Interdoor räddas

Ystad Interdoor är tillbaka på banan igen och det med full fart med en ny ägare, den irländska dörrtillverkaren Dortek.
– Vi har saker i orderboken som vi nu måste se till att få ut så snabbt som möjligt, säger platschef Mats Hörgård.
Alla anställda får behålla jobben.

Det var den 11 september som Interdoor AB med 16 anställda försattes i konkurs på egen begäran och konkursförvaltaren Rickard Bauhn kom snabbt i gång med intressenter som kontaktade honom på olika sätt.
– Som konkursförvaltare måste man jobba så snabbt det bara går för att rädda kvar kunderna och anställda som har nyckelfunktioner. Försvinner de så har man kanske inte någon möjlighet att sätta i gång företaget igen, förklarar Rickard Bauhn.
Redan i september tog det irländska Dortek kontakt med Interdoor. Det är en dörrtillverkare med fabriker i Malaysia och Irland och försäljningskontor i stora delar av världen.
– De tog kontakt cirka en, två veckor efter konkursen och de har varit här vid två tillfällen och tittat på produkten. Vi hade fackliga överläggningar i slutet av förra veckan och sedan blev det klart, berättar platschef Mats Hörgård.

För de anställda innebär ägarbytet att alla får erbjudanden om fortsatt tjänst, utom en som har gått i pension.
– Jag har erbjudits rollen som general manager i företaget men jag kommer att fungera som platschef. Jag blev mycket glad för erbjudandet, säger Mats Hörgård.
Företagets nya namn blir Dortek Interdoor.
– Företaget behåller sitt namn, det är ett välkänt varumärke i branschen, påpekar han.
Mats Hörgård beskriver Dortek som en stabil ägare med en strukturerad organisation som är verksam i branschen sedan ett 50-tal år tillbaka. Även om Dortek var en av Interdoors stora konkurrenter har de haft ett visst samarbete om glasfiberprodukter.

– Det blir fantastiska synergieffekter med den nya ägaren och vi kan ta vara på varandras erfarenheter. Jag tror att det här kommer att bli riktigt bra framöver, säger Mats Hörgård.
– Interdoor ger dem dessutom möjlighet att komma in på den skandinaviska marknaden.
Interdoor är ett välkänt företag i Ystad som registrerades 1902. De flesta medarbetare jobbar sedan många år på företaget. Under konkursen har de fortsatt komma till arbetsplatsen trots utebliven lön.
– Det har varit ett arbete där alla har dragit sitt strå i stacken och där jag har varit en länk i det hela som konkursförvaltare. Det gav det glädjande resultatet, säger Rickard Bauhn.

Just nu är Mats Hörgård i full färd med att författa information till kunder och leverantörer om de nya förutsättningarna.
– Kunder har ringt som varit oroliga för att vi inte ska fortsätta, påpekar han.
Han berättar att Dortek gör ett nytt besök på företaget nästa vecka för att ordna många praktiska saker, allt från logotyp till strategiska beslut under tre-fyra dagar.
– Då måste vi på något sätt visa att det är en nystart som vi alla har väntat på, säger Mats Hörgård.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×