Invigning av bollhuset på Hörby Lärcenter. Lena Rosvall (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, klippte invigningsbandet tillsammans med Nasim Faizi, en av eleverna på Lärcenter. Foto: Jonas Karlsson
Massor av folk var på plats i bollhuset under invigningen - elever, personal, tänstemän och politiker. En hel del Hörbybor passade också på att se sig om i de nyrenoverade lokalerna.
Ulrika Börjesson är kulturansvarig i bollhuset och hon samtalar här med eleverna Mohamad Javed, Nasim Faizi och Bahadur Haidari.
Invigning av bollhuset på Hörby Lärcenter. Lisbeth Evesson är rektor för Lärcenter.

”Ett lyft för hela Hörby”

HÖRBY Bollhuset i Hörby sjuder åter av liv och rörelse, efter att ha stått tomt i många år. Lokalerna har byggts om och fräschats upp och används nu som aktivitetshall och uppehållsrum för eleverna på Hörby Lärcenter.
– Det har blivit jättebra. Innan fanns det inte så mycket att göra här, säger Nasim Faizi, som var med och klippte bandet när det ombyggda bollhuset invigdes på torsdagen.

På rasterna och efter skolan samlas eleverna i bollhuset för att ta en fika tillsammans eller spela pingis, biljard, basket och badminton. Läxläsning och bildundervisning finns också med i utbudet, och senare i år startar sumba-kurser för kvinnor.

– Det här ska vara som en aktivitetshall. En del kommer hit för att få hjälp med läxorna, andra spelar fotboll och basket. Många kommer hit bara för att sitta ner och prata en stund. Det är underbart att jobba med dessa ungdomarna. De är så tacksamma och de har oerhört mycket att tillföra Sverige, säger Ulrika Börjesson, som är kulturansvarig för verksamheten.
Nasim Faizi är en av eleverna som studerar på Hörby Lärcenter, och han och hans kompisar är helnöjda med de nya lokalerna. Han berättar att han precis har utbildat sig till fritidsledare och är vice ordförande i styrelsen för den nya idrottsföreningen som har startat på Lärcenter.

– Vi ska ordna aktiviteter i bollhuset, där eleverna kan prova på olika sporter. Det finns planer på att sätta ihop utflykter också som vi kan åka iväg på tillsammans, berättar Nasim Faizi.
Bollhuset är en del av gamla Samrealskolan, och stod oanvänt i många år på grund av fuktproblem. Men nu har ny dränering grävts ner, och lokalerna har fräschats upp och målats om. Väggarna pryds av färgglada graffitimålningar, som eleverna har gjort tillsammans med graffitikonstnären Ted Malm.
I samma byggnad som bollhuset finns har kommunen ställt i ordning två lektionssalar i källaren.
– Det här är ett lyft för ungdomarna och för hela Hörby. Vi hade tänkt sätta upp moduler, eftersom Lärcenter behövde mer plats. Vi fick signaler om att bollhuset var i så dåligt skick att det inte gick att använda. Men fastighetskontoret tittade på lokalerna en gång till, och då visade det sig att de gick att använda trots allt, säger Lena Rosvall (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Lena Rosvall och Nasim Faizi hjälptes åt att klippa invigningsbandet.
– Det är jättetrevligt att se så många människor från så många länder, och se den glöd som finns i era ögon. Det är helt underbart! sade Lena Rosvall i sitt invigningstal.
Det var inte bara bollhuset som visades upp för allmänheten på torsdagen, utan det var öppet hus på hela Hörby Lärcenter. Elever och personal hjälptes åt att guida runt besökarna i lokalerna.
– Tanken med invigningen är att visa upp för Hörbyborna vad det blev av bollhuset, och vad man fick för skattepengarna när huset byggdes om. Samtidigt har vi öppet hus för att visa övrig verksamhet, berättade Maria Johansson, verksamhetskoordinator på Lärcenter.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×