Socialtjänsten får hård kritik efter mans död

Kävlinge En man som bodde på ett av kommunens gruppboenden avled i fjor efter att ha insjuknat i lunginflammation.
Utredningen visade att personalen i mer än ett år försummat att ge honom den dagliga andningsvård han behövde för att få upp slem från luftvägarna.
Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) Kävlinge kommun för att ha brustit i vården av mannen.

”Ivo bedömer att bristfällig samverkan mellan olika yrkeskategorier inom verksamheten i kommunen och med andra verksamheter i Region Skåne medförde att patientens andningsvård inte utfördes som planerat”, skriver Ivo bland annat i sitt beslut.

För tre år sedan fick mannen, som var i 40-årsåldern när han avled, en så kallad Pep-mask utprovad. Den skulle användas en till två gånger om dagen för andningsvård och för att få upp slem vid infektioner.
Med masken följde instruktioner om hur den skulle användas. Men dessa följdes aldrig av de anställda på mannens gruppboende. Vid två tillfällen, både 2015 och 2016, insjuknade mannen i lunginflammation.
Fem veckor efter att han förts till sjukhus i ambulans avled han i sviterna av lunginflammationen.

Då mannen blev sjuk för andra gången, veckorna innan han avled, upptäcktes att personalen inte utfört andningsvården enligt de medföljande instruktionerna.
När Ivo kontrollerade mannens patientjournal fanns ingen uppgift om att andningsvården utförts.
Enligt mannens mamma, som anmält Kävlinge kommuns handikappomsorg till Ivo, har sonens personliga assistent – som han hade i 14 år – framhållit att personal från gruppboendet aldrig följt med assistenten vid sjukhusbesök eller hälso- och sjukvårdsinsatser.

I anmälan framhöll mamman också den stora personalomsättningen på boendet, med många nya vikarier som avlöste varandra. Enhetschefen kritiseras för bristande dialog med de anhöriga.
”Det har inte funnits någon dialog mellan enhetschefen och de boende och deras anhöriga. Hen har inte informerat anhöriga om personalförändringar och hon har inte velat ha anhörigmöten”, skriver mamman i anmälan.

Enligt mammans anmälan har det funnits tre kopior på instruktionerna till masken. En av dem fanns i sonens mapp under fliken hälso- och sjukvårdsinsatser, och en förvarades tillsammans med masken.
Mamman har också upplevt en ovilja från personalen att få hennes son att använda gåstol och andra hjälpmedel.
Förutom kritiken mot Kävlinge kommun, som är ansvarig för gruppboendet, får också andra inblandade myndigheter kritik.

Lungmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund, vårdcentralen mannen tillhör och kommunens hälso- och sjukvård kritiseras för att inte ha följt upp och utvärderat patientens behov av andningsvård.
Enligt Christin Johansson, socialchef i Kävlinge,
gjorde kommunen en anmälan enligt lex Maria när ansvariga fick veta att mannen inte fått den andningshjälp han skulle ha.
– Vi anmälde oss själva. Kommunen brast på en rad områden. Vi har beskrivit för Ivo vilka åtgärder vi vidtagit för att det inte ska hända igen, säger hon.

Nyhetsbrev

×