Oväntat IT-beslut kan ge merkostnad

STAFFANSTORP Frågan om inköp av IT-tjänst till kommunen tog en oväntad vändning i kommunstyrelsen i måndags.
Förslaget föll i och med att den nyligen avhoppade M-ledamoten Tina Xhemajli valde att liksom S och C rösta för eget ägande av utrustningen.

Allt var klappat och klart för att teckna avtal om IT -arbetsplats med en upphandlad leverantör, men nu måste kommunen först utreda konsekvenserna av beslutet i kommunstyrelsen.

Kommunens IT-chef Johanna Sprimont säger att beslutet kommer att påverka.
– Nu måste vi utreda vilka kostnader som tillkommer. Initialt kan vi se ökade kostnader för personal, lagerhållning, försäkringar samt drift. Vi håller nu på att utreda konsekvenserna av beslutet, säger hon.

Beslutet i måndags innebär att kommunen kommer att köpa in utrustning vilket betyder att man själv också måste hantera viss service när det gäller utrustningen. De konsekvenserna/kostnaderna måste nu utredas.
Inför kommunstyrelsemötet i måndags var förslaget från kommunstyrelsens arbetsutskott att ge kommundirektören i uppdrag att teckna avtal om IT-arbetsplats och utskrift som tjänst med upphandlad leverantör av dessa tjänster. Denne skulle ta ett helhetsansvar för de IT-tjänster som behövs.
Enligt kommunledningen är fördelarna flera med att välja IT-arbetsplats och utskrift som tjänst framför eget ägande.
Kostnaden är då känd och förutsägbar, utrustning som inte används kan sägas upp med en månads uppsägningstid och det behövs heller inte några reservdatorer som ligger i eget lager, hette det i förslaget.
Vidare behövs inte någon personell resurs för att hantera logistiken när datorer beställts eller måste skickas tillbaka vid reklamation eller reparation eller för att rensa hårddiskar.
Kommunledningen förordade därför alternativet IT-arbetsplats och utskrift som tjänst och inte eget ägande, men oppositionen tänkte annorlunda.

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) yrkade redan i kommunstyrelsens arbetsutskott på att förorda alternativet eget ägande av utrustning i stället för tjänst.
Och i kommunstyrelsen fick S oväntat stöd av Centerpartiet och även av den avhoppade Moderata ledamoten Tina Xhemajli.
För Centerpartiet handlar det om att vara varsam med skattepengarna, säger Yvonne Nilsson (C).

– Vi har gruppmöte inom Centerpartiet torsdag före varje kommunstyrelsemöte och i torsdags diskuterade vi den här frågan. Det fanns inga uträkningar eller jämförelsesiffror i ärendet. Muntligt hade jag hört att den här upphandlingen skulle medföra högre kvalitet i kommunens IT-utrustning men till ett högre pris.
– I en kommun är det alltid ont om pengar. Man måste vara rädd om varje krona och i det här läget vill vi hellre prioritera annat.
– Nästa vecka presenterar L, KD och C vad vi vill lägga mer pengar på, bland annat vill vi höja skolpengen, säger Yvonne Nilsson (C).

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×