Sommarvärme kan vara behaglig. Men blir det värmebölja kan den slå hårdare mot vissa platser i en storstad. Var Malmö har sina heta ställen vill gatukontoret nu försöka kartlägga. Foto: Anders Wiklund

Malmö vill leta upp sina hetaste platser

MALMÖ Städer är varmare än landet omkring dem. Nu vill gatukontoret försöka få svar på var Malmös hetaste platser finns, platser som kanske kan vara skadliga för hälsan under en värmebölja.

I en upphandling vill gatukontoret kartlägga om det finns risk för så kallade UHI i Malmö, urbana värmeöar, platser där värmen stiger mer än på andra platser i staden.
– Sommartid kan man få värmeböljor som blir starkare inne i stan. Det kan bli särskilt varmt i vissa delar av stan och det blir det ofta där det inte finns så mycket träd och vegetation, säger Tim Delshammar, landskapsarkitekt på gatukontorets avdelning för drift och underhållsutveckling.

I upphandlingen efterlyser gatukontoret en analys baserad på flyg- eller satelittfoton från 2014, 2015, 2016 och 2017. Bilderna ska vara tagna vid en tidpunkt och vid en väderlek när temperaturskillnader som indikerar värmeöar är tydliga – sommartid efter solnedgång och vid vindstilla väderlek. Analysen ska redovisas i kartrutor 30 gånger 30 meter stora eller om möjligt noggrannare.
Men varför göra en UHI-analys? Jo, det kan vara bra att veta var värmen kan slå till i kommande planeringar för stadens utveckling.
– Så här års kan man ju tycka det är skönt med värme. Men om det blir för varmt kan det innebära hälsorisker för till exempel människor med nedsatt hälsa och för små barn.

Vet man var de heta platserna finns kan man kanske genom att plantera träd och buskage minska hälsoriskerna och kanske få igenom mer grönska i ett nytt område än vad som var tänkt från början.
Nu är det inte säkert att det blir någon studie.
– Från vår sida är det lite av ett experiment för vi vet inte om det verkligen finns företag som kan ge oss alla data. Vi vet att det finns ganska fina studier, bland annat en för London. Men ibland får man ju chansa, säger Tim Delshammar.

Och om det finns företag som kan leverera bilder så kommer nästa frågetecken – vad ska de ha i så fall betalt?
– Om det blir orimligt dyrt får vi fundera på om vi ska genomföra det.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×