Så här såg det ut i somras när hasselmusportalen norr om Gladelundsvägen byggdes. Konstruktionen kläddes sedan med olika växter. Foto: Vivica Larsson/Trafikverket

Landets första portal för hasselmöss invigs

simrishamn Sveriges första hasselmusportal är klar i Stenshuvud. Den invigs samtidigt med en ny väg till nationalparken på fredag.

Det var 1977 som hasselmusarten påträffades i området vid Svabesholm, Simrishamn. Sedan dess har arten årligen övervakats. I samband med bygget av den 860 meter långa vägen gjordes en hasselmusinventering, eftersom arten är mycket hänsynskrävande och känslig.
Genom att bygga en portal på Gladelundsvägen mellan bostadsfastigheten väster om planområdet och den nya vägen har arten fått en säker passage. Den är 5,2 meter hög och 9,5 meter bred och klädd i växter som djuret gillar.

Den nya vägen byggdes för att minska trafikbelastningen till Stenshuvuds nationalpark som är en av Skånes mest populära turistmål. Vägen har flyttats 200 meter söder om Svabesholms kungsgård och har anslutits till den befintliga vägen ner mot parkeringen.
På invigningen vid hasselmusportalen på fredag klockan 09.00 talar bland andra Karl-Erik Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn, och Jens Möller, biträdande regionchef Region syd. Programmet innehåller också en ceremoni med bandklippning, fanfar och fika. Även elever från Piratenskolan i Kivik medverkar.

Dagens fråga

Äger du en sommarstuga?

Loading ... Loading ...
×