Vollsjö friskola & HVB-hem. Mark- och Miljödomstolen har tidigare förpliktigat Almaröds Friskola AB, som driver skolan att betala ett vite på 12 000 kronor.Foto: Axel Hilleskog

Friskola struntar i ventilationskrav

sjöbo Trots upprepade uppmaningar har företaget som driver Vollsjö friskola & HVB-hem inte kunnat redovisa att luften är tillräckligt bra.
Nu väntar vite på 10 000 per månad.

Problemen går tillbaka till 2012 då skolan, som drivs av Almaröds friskola AB, inte kunde redovisa att luften i dess lokaler uppfyller Folkhälsomyndighetens krav.
Därefter har kommunens miljöenhet gjort flera besök utan att luften har kunnat visats vara tillräcklig.
På skolan finns 14 elever i årskurs 7-9 och fem personer som bor på HVB-hemmet men problemen gäller framförallt i skollokalerna.

I tisdags beslutade samhällsbyggnadsnämnden om ett löpande vite på 10 000 kronor för varje påbörjad månad om Almaröds friskola AB inte säkerställer luftkraven.
– Det är allvarligt att man inte tar tag i problemen, säger Anna Lidholm, miljöinspektör på kommunen.

I och med att de inte har mätt luften finns det inte risk att luften är väldigt dålig?
– Det märker man oftast. Vi har varit där på inspektion och vi har inte upplevt att det varit katastrofventilation.

Kommunens miljöinspektörer gör inte själva mätningar av skolan i luften.
– Det är inte vi som ska bekosta mätningen, enligt miljöbalken ska de visa att skolan uppfyller kraven i miljöbalken.
Men det finns ytterligare problem på skolan i deras hobbyrum. Där finns en skarp doft som tros komma från lim under golvet, ett problem som påtalades redan 2012 och som fortfarande fanns vid inspektionen i september i år.

Det låter allvarligt.
– Det är mer ett luktproblem, men det hänger delvis ihop. Är där tillräckligt flöde så tänker man inte på lukten på samma sätt, då ventileras det ut, säger Anna Lidholm.
– Men det är en stor byggnad och antalet elever är inte jättestort och enligt verksamhetschefen vistas eleverna mycket ute.
Miljöenheten föreslår nu att friskolan föreläggs med vite även på grund av plastgolvet.
Skånska Dagbladet har varit i kontakt med Göran Brynell, vd:n för Almaröds friskola AB, som vill avvakta med att ge en kommentar.

Dagens fråga

Äger du en sommarstuga?

Loading ... Loading ...
×