Elever i klass 3A på väg att börja ta mat och sätta sig i matsalen för att äta skollunch. Sebastian Nilsson, Zac Alenius, Mathilda Magnusson, Nahi Al Hashhoush och Tova Björk tycker att det är skönt att de nu slipper äta i klassrummet.
Kockarna Katarina Mårtensson och Majsan Tegnér slipper köra ut maten på vagnar till tio olika klassrum. De uppskattar också den nya matsalen och tycker att gemenskapen med eleverna blivit bättre när de samlas på en och samma plats.

Äntligen en matsal

SVEDALA Nu är det slut med klassrumsätandet på Roslättsskolan. Med hjälp av bord och stolar från andra skolor och litet ommöblering har skolan äntligen fått en skolmatsal.

Från och med höstterminens start är epoken med att äta i klassrummen förbi. Skolan byggdes utan skolmatsal 1989. Som en av få skolor i landet har eleverna fortsatt att äta i sina klassrum. Det har gjorts flera försök att skapa en matsal men av olika anledningar har det inte lyckats – förrän nu.
Böckerna i biblioteket har fått maka på sig. En lektionssal har också tagits i besittning för att få plats med en serveringslinje och ett 80-tal sittplatser.
När det inte är skollunch kan utrymmena användas som vanligt.

– Vi har byggt om matsalarna på både Marbäcksskolan och Kyrkskolan, berättar Annci J:son Svensson som är servicechef för serviceenheten på Svedala kommun. I samband med detta fick vi stolar och bord över.
– Eftersom det länge funnits önskemål om en matsal här flyttade vi hit möblerna. Att äta i en matsal blir ett kvalitetslyft på många sätt.

Tidigare rullade personalen in serveringsvagnar i varje klassrum. Det slipper man nu. Förste kock Katarina Mårtensson tycker att förändringen är mycket positiv.
– Vi kan erbjuda en mera varierad salladsbuffé. Det är mycket enklare och trevligare för både oss och eleverna att de går ut i matsalen och äter.
– Tidigare skulle vagnarna ut i tio olika klassrum. Vi hade 40 byttor med specialkost som också skulle med ut till rätt klassrum. Vi får en helt annan gemenskap med eleverna nu.
Roslättsskolan har i dag 252 elever från förskoleklass och upp till årskurs 4.
Eleverna uppskattar också att de fått en skolmatsal.
När Skånska Dagbladet pratade med elever i tvåan och trean fick vi bland annat de här kommentarerna:
– Nu har vi många fler grönsaker att välja på.
– Det var lätt att det blev snackigt i klassrummet. Det är roligare att äta lunch nu.

– I matsalen finns mycket mera plats. När man spillde i klassrummet var det lätt att det blev kladdigt på böckerna och andra saker också.
– Innan blev maten snabbt kall.
Så småningom är det dags för en önskevecka och några har redan börjat fundera på vad de ska föreslå då.
– Tacos och hamburgare är den bästa maten, tycker Tora Björk, Mathilda Magnusson, Nahi al Hashhoush, Zac Alenius och Sebastian Nilsson i klass 3a.
De berättar också att det är roligare att gå och ta mjölk direkt ur maskinen. Innan hällde de upp från mjölkpaketet.
Skolans rektor Anna Olls är också nöjd med förändringen. Hon började arbeta med frågan i våras när hon tillträdde som rektor.
– Att äta i en matsal har gett både barn och personal en bättre arbetsmiljö. Att sitta i klassrummen och äta var inte hållbart, tycker hon.
– Vi är många som arbetat med det här tillsammans. Att äta tillsammans skapar också en bättre gemenskap.
Nästa mål är att få en matsal som ligger i anslutning till tillagningsköket men det blir en senare fråga.

Dagens fråga

Äger du en sommarstuga?

Loading ... Loading ...
×