Minkar är svåra att jaga eftersom de slinker undan i skrevor och hål. Nu får kommunen skrämma fram dem lövblåsare. Foto: Jörgen Johansson

Malmö får jaga med blås

MALMÖ Kommunen får tillstånd att jaga minkar i Malmö med hjälp av lövblåsare. Länsstyrelsen medger undantag från jaktlagen och säger ja till att 100 minkar per år får avlivas med jaktmetoden.

Det är inte lätt att jaga snabba minkar, som kan gömma sig i skrymslen och hål när skyddsjägarna kommer. Men sedan några år har jägare, bland annat de som utför skyddsjakt bland kobbar och skär i Kosterhavets nationalpark på västkusten, tagit fram en effektiv minkjaktmetod. Med en lövblåsare, ett trädgårdsredskap för att blåsa bort höstlöven, skräms minken fram från sina gömställen.

Det behövs dock tillstånd från länsstyrelsen för att få använda metoden. Enligt jaktlagen får man nämligen inte motordrivna anordningar – dit räknas en lövblåsare – inte användas ”för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.”
Men länsstyrelsen kan medge undantag. Och det gör man nu för Malmös gatukontor och gatukontorets skyddsjägare. Länsstyrelsens handläggare tycker det finns skäl nog att bevilja ett undantag, förutsatt att jakten bedrivs ”med största möjliga hänsyn till berörd art och allmänheten.”
Undantaget gäller till och med den sista december 2019 och ger jägarna rätt att fälla 100 minkar årligen. Länsstyrelsen vill dock ha en årlig rapport om hur många minkar som skjutits.

Jaktmetoden med hjälp av lövblåsare startade för några år sedan när länsstyrelsen i Hallands län gav en jägare tillstånd att använda en redskapet för att skrämma fram djuren i kust- och skärgårdsområde.
Därefter har Kosterhavets jaktvårdsförening med framgång använt metoden i Kosterhavets nationalpark. Medlemmarna skjuter enligt egen uppgift 100-150 minkar varje år.

I Malmö finns minkar framför allt i närheten av vatten och där det finns häckande fåglar. Bland annat förekommer den vid Öresundsdammarna och i Husie mosse.

Läs mer:

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

Loading ... Loading ...
×