Får betala miljonhyra för tomma lokaler

HÖRBY Nedläggningen av Önnebo rycker allt närmare. Den 15 december ska boendet vara tömt.
Men kommunen måste betala hyra för fastigheten i två år till – oavsett om lokalerna används eller ej.

Redan för en månad sedan kunde SkD avslöja att Önnebo läggs ner till årsskiftet. Orsaken är att Långaröds Hemservice AB inte förlänger avtalet med kommunen om driften.
Det bor nio äldre på Önnebo, bland annat en snart 99-årig kvinna, som nu rycks upp från sin trygga tillvaro och måste flytta.
– Vi har haft möte med de anhöriga, och vi tyckte att det gick bra. Vi kan erbjuda de boende plats omgående på andra äldreboenden om de vill det. Vi räknar med att dessa nio ska vara placerade till den 15 december.
– De ska få fira jul på det nya stället. Kommunen betalar hela kostnaden för flytten, och tar hand om deras egendom, möblerar lägenheterna och syr upp gardinerna, säger Hans Frank (L), ordförande i socialnämnden.
De äldreboenden som flyttlassen går till är Vallgården, Källhaga och Bokeslund i Hörby.

Det finns ingen möjlighet för kommunen att behålla Önnebo, förklarar Hans Frank.
– Det är en verksamhetsfråga. Det går inte att driva en vårdenhet med så få boende. Ekonomiskt vore det förkastligt.
Den snabba tömningen innebär att kommunen riskerar att få betala miljonbelopp för tomma lokaler.
En granskning av hyreskontraktet visar att det är skrivet på två år, och att avtalet förlängs automatiskt med en avtalsperiod om det inte sägs upp i tid.
Ingen uppsägning har skickats in, enligt Hans Frank, vilket betyder att hyresavtalet redan i våras förlängdes med två år, till den 31 december 2019.
– Det kan inte ha gjorts någon uppsägning. I så fall skulle den ha lämnats in i mars, men då visste vi inte att vårdboendet inte skulle drivas vidare.
Socialnämnden hyr lokalerna av Önneköps Fastighets AB, och betalar 580 000 kronor om året i hyra. Totalt kan kommunen bli tvungen att betala nästan 1,2 miljoner i kronor i hyra för lokaler som inte används.

– Det borde gå att hitta något användningsområde för lokalerna. Ambitionen är att använda fastigheten.

Kan det bli aktuellt att placera nyanlända på Önnebo med tanke på de svårigheter som kommunen har haft med att hitta bostäder till just denna grupp?
– Det vågar jag inte svara på. Om behovet finns, och lokalerna står tomma, ska man inte utesluta det. Det skulle kunna vara till gagn för Önneköp, och för lanthandeln och öka deras omsättning, säger Hans Frank.

Dagens fråga

Kalla Anka fyller 70. Vilken Disneyfigur är din favorit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×