Marie Tillman tecknar vårt psykiska mående med svart humor som hjälp.
Vårt behov av att allt ska vara positivt tas upp i flera av Marie Tillmans teckningar.
En del vill gömma undan den som mår dåligt. TECKNING: MARIE TILLMAN
I yrkeslivet ska man kunna allt från start.

Tecknare använder humor för att lyfta psykisk ohälsa

MALMÖ Hennes Instagramkonto följs av 13 000 personer och många känner igen sig i hennes teckningar som använder humorn för att ta upp ämnen som ångest och depression.

Själv ser sig konstnären Marie Tillman sina teckningar som självterapeutiska men som har visat sig hjälpa människor som upplever psykisk ohälsa.

– Jag växte upp med alkoholism och en psykiskt sjuk mamma och fick tidigt ångestkänslor. Genom mina teckningar kan jag uttrycka mina känslor och det är härligt att människor känner igen sig i bilderna, säger Marie Tillman.
Hon började på serietecknareutbildningen för tre år sen och lite senare blev hon tecknare för tidningen Metro. Hon är även med i seriekollektivet Dotterbolaget.
– Mina figurer är en slags satir över hur vi alltid måste vara så glada och positiva och må bra. Samhället vill inte prata om att vi har en spökplump, en svart skugga som hänger över våra axlar och talar om att vi är fula och konstiga. Den dubbelheten har alla människor, menar Marie Tillman.

Hon valde att ställa ut i Kyrkans hus vid Fiskehamnsgatan på Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober för att synliggöra att det är fler och fler som oftast i det tysta lider av psykisk ohälsa.
– Allt fler Malmöbor söker sig till oss för att de mår dåligt och behöver stöd i sin vardag. Vi valde att bjuda in Marie Tillman att visa sina bilder därför att de skildrar mångas situation med humor och värme, säger universitetsprästen Maria Bergius.
Hon får medhåll av två personer från Studenthälsan på Malmö högskola, som berättar att i fjol tog de emot cirka 2 500 studenter som sökte hjälp för sitt mående.
Vid vernissagen samtalade Maria Bergius, Marie Tillman och psykiatriläkare Louise Lundberg om psykisk ohälsa.

Bland annat ställde Maria Bergius frågan om konstnärer är mer benägna till psykisk ohälsa och om det delvis kan bero på att det ofta är kändisar som går ut sitt mående och sina psykiska problem.
– Jag tror det mer att det beror på att konstnärer oftare lever lite utanför samhället och känner sig udda. Därför vågar de titta in på sin samtid och uttrycka de bilder som de ser, svarade Marie Tillman.
Utställningen pågår på Kyrkans hus fram till den 10 november på dagtid.
Intresserade kan följa Tillmans Instagramkonto: nyanseravnonsens

Dagens fråga

Var det rätt land som vann VM i fotboll?

Loading ... Loading ...
×