Den sjukvårdsanställda loggade in trots att hon var obehörig – 85 gånger. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: TT Bilder/arkiv/Janerik Henriksson

Hämndlysten läste exets journaler

mellanskåne En vårdanställd har blivit av med jobbet och dömts till böter efter att systematiskt gått in och läst patientjournalerna för tre personer i hennes närhet.

Kvinnan låg i vårdnadstvist efter en separation och började läsa exets patientjournaler. Under en treårsperiod loggade hon in och läste den 20 gånger.
Dessutom läste hon om exets nya flickvän vid 32 tillfällen, och om en före detta väninna 33 gånger.
I journalerna kunde hon bland annat läsa mycket integritetskänsliga uppgifter som framkommit vid psykologbesök och läkarkontakter.

Men kvinnan tycks ha haft svårt att hålla tjuvläsningen hemlig. Vid ett tillfälle blev den före detta väninnan misstänksam och kontaktade vårdinrättningen i Mellanskåne där kvinnan var anställd. Det var något hon sagt som hon reagerat på.
– Hon antydde att hon har möjligheten att kolla upp olika människor och så vidare, berättade väninnan för polisen.
Även expartnern hade sina aningar. Vårdinrättningen gjorde loggutdrag och kunde bekräfta misstankarna. Kvinnan konfronterades av sin chef – och erkände direkt. Hon berättade att hon läst journalerna som ett slags hämnd. Hon uppgav att hon inte använt innehållet vidare.

Chefen sparkade henne omgående och saken polisanmäldes.
I polisförhör berättade kvinnan att hon så här i efterhand skäms över sitt beteende, och beskrivet det som ”djävligt onödigt”.
– Vad jag letade efter vet jag inte. Just då var det väl en svartsjuka, en irritation, en besvikelse, frustration att försöka ta tillbaka mitt liv.

Nu döms kvinnan till dagsböter, totalt 5 000 kronor, för dataintrång. Hon ska även betala skadestånd till de tre drabbade, totalt 40 000 kronor.
Det relativt lindriga straffet motiverar Lunds tingsrätt med att hon blivit av med jobbet.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

Loading ... Loading ...
×