Hedda Heiskanen, finlandssvensk musiker, är spindeln i nätet för konserten Från Kalevala till finsk tango. Pressbild
Hedda Heiskanen, finlandssvensk musiker, är spindeln i nätet för konserten Från Kalevala till finsk tango. Pressbild

Firar Finlands 100 år med konsert

Att Finland fyller 100 år i år har knappast undgått någon och den 14 oktober blir det ytterligare ett tillfälle att fördjupa sig i finsk kultur. Finlandssvenska musikern Hedda Heiskanen håller i trådarna när det är dags för konserten Från Kalevala till finsk tango på Palladium i Malmö.

Malmöpubliken har mött Hedda Heiskanen förr, inte minst som en av medlemmarna i tangoorkestern Tangarte. Orkestern spelar främst argentinsk tango, men även i Finland är tango populärt.
– Nu ville jag göra något speciellt och även ha med Tangarte och låta musikerna gå utanför sina vanliga ramar, säger Hedda Heiskanen.
På Palladium ska man få ett brett utbud av finsk musik genom tiderna. Konsertens presentatör är förre biskopen i Härnösand Tuulikki Koivunen Bylund, De gästande artisterna är Anna Fält, som sjunger finsk folksång och tango, Leena Malkki Guignard, som sjunger opera och tango och Marianne Maans, som sjunger finlandssvensk folksång och tango och spelar fiol.

Hedda Heiskanen har tidigare spelat med Anna Fält.
– Jag kände då att det fanns något att bygga på och tänkte att Malmöpubliken borde få höra det också, säger Hedda Heiskanen.
Idén som väcktes då har nu utvecklats vidare till en konsert med stor bredd där Anna Fält är en del.
– Hon sjunger mycket runosång, den sång som ligger till grunden för Kalevala. Hon är själv från Karelen och kommer att göra en del av sångerna därifrån. Hon är också väldigt bra på besvärjelser, sådana som man använde till exempel för att få regn, berättar Hedda.
På Palladium ska man bland annat få höra en saunabesvärjelse.
Konserten är en resa både i tiden och i geografin.
-Vi börjar tidigt i musiken, går vidare genom historien och vi börjar i östra Finland och tar oss till Österbotten och kustlandet. Därifrån kommer Marianne Maans.
Marianne Maans är också Hedda Heiskanens gamla folkskolelärare.
– Vi har inte träffats på över 16 år, så det ska bli väldigt kul att knyta ihop säcken och återse henne, säger Hedda.
Marianne Maans sjunger bland annat medeltida ballader som ofta finns i både svenska och finlandssvenska versioner. Hon är både violinist och sångerska och kompar sig själv på fiol.

Publiken kommer också att få höra ett opublicerat stycke av Sibelius.
– Sibelius intresserade sig mycket för kantele och folkmusik. Han åkte till Karelen och lyssnade efter originalmusik. Den pärlan vi hittat är ett stycke från en spelstund med en vals av Wilhelmina Halonen och hennes son Pekka, en känd finsk konstnär. De satt och spelade valsen och så skapade Sibelius en fiolmelodi till den.
Andra akten av konserten kommer att handla mycket om finsk tango.
– Det blir ett frossande i finsk tango, men eftersom vi brukar spela utpräglad argentinsk tango har vi smugglat in element från den. Det känns härligt att lyfta upp den finska tangon och så klippa av rötterna.

Att konserten äger rum just den 14 oktober har ett speciellt skäl.
– Det är min pappas födelsedag och för mig är mycket av den finska historien förknippad med honom. Han var krigsbarn, han kom från Karelen. Det blev så ont om mat så han skickades till Sverige. Längre fram i livet återvände han till Finland, sedan tillbaka till Sverige och så hamnade han Österbotten och Kristinestad där jag växte upp.
– Det finns många olika sätt att vara finsk, och gästartisterna representerar några av dem, konstaterar Hedda Heiskanen.
Att producera konserten har varit ett stort arbete och nu hoppas hon och Juanjo Passo, Tangartes kapellmästare, att konserten kan leva vidare i någon form och ges på fler ställen.
– Och det finns intresse, säger de båda.

×