Foto: TT/Arkivbild

Fängelse efter vild biljakt

LÖBERÖD/HÖRBY Två män döms till fängelse efter en vild biljakt mellan Hörby och Löberöd i september i fjol, där de tömde en brandsläckare och kastade ut skrot och reservdäck för att försöka skada en efterföljande polispatrull.

En 35-årig Tjörnarpsbo döms av Lunds tingsrätt till två års fängelse och en 34-åring från Östra Göinge, som från bilens baksäte langade ut sakerna mot poliserna, döms till ett år och sex månader.

Duon döms inte bara för biljakten, även om rätten bedömer den som absolut grövst, utan för flera brott. 35-åringen fälls på 15 åtalspunkter.
En polispatrull i en civilmålad bil stötte på deras bil i Hörby 29 september i fjol. Poliserna kände igen 35-åringen och en 29-årig kvinna som var med. Poliserna satte fordonet i samband med kriminella aktiviterer. Men när de försökte stoppa fordonet accelererade det istället.

35-åringen vid ratten gjorde, enligt domen vid Lunds tingsrätt, allt för att skaka av sig polisbilen medan 34-åringen kastade en mängd föremål mot polisbilen, bland annat en brandsläckare av större modell – efter att denne tömts på sitt innehåll – en verktygslåda samt minst tre bildäck på fälg som langades ut via bakluckan.

Polisbilens föraren lyckades tajma ett däckstuds så att bilen precis lyckades undvika att få ett däck rakt in i vindrutan.
En privatbilist med släp försökte hjälpa polisen och lade sig mitt i vägen, men prejades av vägen av de båda männen, som körde en lång sträcka på väg 13 i hög fart på vänster sida så att mötande trafik fick köra av vägen för att undvika att bli påkörda.

Poliserna tror att de undflyende ville göra färden så farlig att de skulle känna sig tvungna att avbryta efterföljandet. Färden slutade utanför Ica i Löberöd där de nu dömda greps.
– Med hänsyn till att det rört sig om tunga föremål som kastats rakt mot polisbilen när denna framfördes i hög fart och endast befann sig på ett avstånd av fem till 15 meter står det klart att agerandet innebar att polismännen utsattes för livsfara med stor risk för svår kroppsskada, skriver Lunds tingsrätt i sin dom.
35-åringen och 34-åringen döms för försök till grov misshandel och försök till grovt våld mot tjänsteman.
35-åringen var påverkad av starka narkotiska mediciner, han försökte gömma en del inne i Ica-affären, och döms även för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning.

Lunds tingsrätt tilldömer de tre polismännen som följde efter fordonet 10 000 kronor vardera i skadestånd för kränkning. 35-åringen och 34-åringen ska betala det solidariskt. Rätten anser att kränkningen är så allvarlig att ersättning ska utgå, även om man anser att en polisman i en ingripandesituation får tåla en hel del.

I rätten nekade 34-åringen till att överhuvudtaget ha varit i bilen. 35-åringen ansåg att polisen överdrev allt, ”som de alltid gör” och tycker inte att han körde speciellt fort eller farligt.
35-åringen har en rättegång till att vänta för att ha kört en annan bil där en passagerare kastat flera föremål mot en efterföljande polisbil, och för att även ha bromsat och i hög hastighet backat mot polisbilen.

Händelsen inträffade enligt åtalet på Fädriftsvägen i Höör i januari. Passageraren är dock inlagd på sjukhus så rättegången får vänta tills han är utskriven.
I det åtalet föreslås poliserna få skadestånd med 20 000 kronor vardera,
35-åringen och 34-åringen döms även för grovt vapenbrott. Bara någon vecka efter biljakten påträffade en annan polispatrull männen i en bil på en uppställningsplats för lastbilar vid OKQ8 i Skånes Fagerhult med ett så kallat kombinationsvapen i bilen.

35-åringen från Tjörnarp döms även för stöld, försök till stöld och häleri. Bland annat av ett släp till en bil som var lastat med en stor mängd verktyg och som stals på Thulevägen i Stehag, samt inbrott i en bostad och stöld av två fyrhjulingar.
En 30-årig kusin till 35-åringen döms till sex månaders fängelse för stöld- och häleribrotten.
Den 29-åriga Höörskvinnan som var med i flyktbilen döms till skyddstillsyn för häleri.

Läs mer:

Nyhetsbrev

×