Tog nycklar till vårdtagare

MALMÖ De båda kvinnorna utgav sig för att komma från hemtjänsten och lurade av äldre människor deras kontokort. Med hjälp av korten lyckades de komma över drygt 40 000 kronor.
En av kvinnorna hade ett förflutet i hemtjänsten och lyckades därför komma över nycklar till flera vårdtagare.

De båda kvinnorna, 22 respektive 24 år, åtalas nu vid Malmö tingsrätt för en hel rad av brott. Det handlar om fem fall av grov stöld, tre fall av bedrägeri, grovt egenmäktigt förfarande, två försök till bedrägeri och ett försök till grov stöld.
Duon lyckades under en dryg månad i somras ta sig in hos sammanlagt sju vårdtagare där de stal kontanter och smycken. De har hos några av vårdtagarna också kommit över kontokort och lyckats få med sig koden. Med hjälp av korten har de kommit över mer än 40 000 kronor

En man beskriver i förhör hur det en kväll knackar på dörren. In kliver en kvinna som undrar om hon känner igen honom? Hon presenterar sig som Emma och säger att hon tidigare varit hos honom.
Mannen tycker det är lite underligt men uppfattar ändå kvinnan som trovärdig. När hon påstår att dagpersonalen bett henne handla åt honom så hämtar han hundra kronor.
Men kvinnan tycker det är bättre med kort så mannen ger henne sitt bankkort – med tillhörande pinkod.
En annan vårdtagare berättar att han gått och lagt sig när han plötsligt såg ljuskäglor röra sig i köket.
I köket stod två kvinnor.
”Jag frågade vad de höll på med. Då sa de till mig att jag inte hade något bra smör till smörgåsarna och att de kunde fixa det. De frågade om jag hade några pengar hemma så de kunde gå och handla.”

Mannen sa att kvinnorna kunde ta pengar i hans plånbok. När den ena kom med den sa hon bara att den var tom.
Men i plånboken hade det funnits 1260 kronor. Kvinnorna lyckades också komma över ett bankkort och med det ta ut tusen kronor i en uttagsautomat.

Kvinnornas upptäcktes när de gjorde misstaget att ringa till Nordea och be banken ta bort spärren på ett stulet kort. Polisen kunde med hjälp av det nummer som registrerats börja nysta upp härvan.
Det visade sig att den 24-åriga kvinnan i början av året jobbade ett tag i hemtjänsten, men sades upp av en sektionschef eftersom ”hon inte fungerade på arbetsplatsen.”
Men i början av augusti återvände kvinnan och hennes kumpan till det hemtjänstområde där hon tidigare arbetetar – eller rättare sagt till ett nyckelskåp som var låst med kod.
Här, hävdar åklagaren, la de beslag på nio stycken nycklar till vårdtagare i området.

Nycklarna använde duon till att ta sig in hos ytterligare tre vårdtagare där de kom över nära 15 000 kronor i kontanter. De stal också ett kontokort, men fick inte ut några pengar.
Stölden av nycklarna är av särskild hänsynslös art, anser åklagaren, och har utgjort ett led i ett ”systematiskt utnyttjande av äldre människors utsatta ställning.”

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×