Magnus Cederbom har jobbat på Preem i Hörby i över 20 år, och Maria Franzén – som driver macken tillsammans med sin make Peter – har varit arbetsplatsen trogen sedan 1994. Men nu tvingas hon avveckla verksamheten.8Foto: Jonas Karlsson
Preem har gett besked om att man lägger ner sin bensinstation i Hörby. Anläggningen ska bli en automatstation.
Preem stänger i Hörby.

Tio jobb försvinner när Preem lägger ner

HÖRBY Preem lägger ner sin bemannade bensinstation i Hörby vid månadsskiftet. Tio anställda blir av med jobbet.
– Vi fick reda på att det ska bli en automatstation i stället, säger Maria Franzén, som driver anläggningen tillsammans med sin make Peter.

Beskedet från Preem om nedläggningen kom i måndags.
– Vi blev väl inte direkt förvånade, men hoppet är det sista som överger en. Vi hade hoppats och trott att Preem skulle satsa även på en liten ort som Hörby, säger Maria Franzén.
I Preem-fastigheten finns det bland annat jourbutik, paketutlämning, biltvätt, kontor och lager. Byggnaden är sliten och i stort behov av en uppfräschning, och det senaste året har man dessutom haft problem med råttor som har tagit sig in i lokalerna.

– Vi har varit på Preem länge om att de ska göra något åt det. Anticimex har varit här och lagt ut fällor och nu har man även fått öppna upp i väggarna för att komma åt råttorna, fortsätter Maria.
I valet mellan att renovera, bygga nytt eller lägga ner bestämde Preem sig för det senare alternativet. Butiken bommar igen redan den siste oktober.
– De var inne på att bygga nytt, men nu stängs anläggningen i stället. Det gick väldigt fort alltihop, säger Peter Franzén.

De har drivit Preem-macken i Hörby i tio år på franchise–basis, och Maria har jobbat på bensinstationen ända sedan 1994.
– Jag började som inhoppare en gång och fick senare ta över som platschef och därefter blev vi Preem Partners, berättar hon.

Totalt arbetar ett tiotal personer på macken. Två på heltid, tre på deltid och övriga som timanställda.
– De anställda är jätteledsna för det här. Vi har varit som en stor familj, säger Peter Franzén.
– Vi har vetat om att det fanns en risk att macken skulle läggas ner, men vi trodde att det skulle fixa sig, säger Magnus Cederbom som har arbetat på macken i över 20 år.

Hörby kommun har fram till helt nyligen haft avtal om att tanka alla sina tjänstefordon på Preem i Hörby.
Men kommunen har valt bort Preem och börjat tanka på en annan bensinstation i stället, vilket innebär att en hörnsten i verksamheten för Maria och Peter Franzén har försvunnit.
– Rätt vad det var fick vi veta att Hörby kommun inte kommer att tanka sina fordon hos oss längre. Vi vet inte varför. Till och med kommunens anställda tycker att det är konstigt, säger Peter.

Preem i Hörby är ombud för Posten och hanterar dagligen många paket och försändelser. Vad som ska hända med postservicen när Preem stänger butiken är inte klart ännu, men Maria och Peter hoppas och tror att de ska hitta en lösning på det inom de närmaste dagarna.
– Vi har avtal med Posten i tolv månader till, och jobbar för fullt för att trolla ihop en lösning. Vi ska ha ett möte med Posten nästa vecka om det här, säger Peter Franzén.
SkD har sökt, men inte lyckats nå någon ansvarig för Preems stationsnät i Skåne för en kommentar till nedläggningen i Hörby.

Dagens fråga

Kalla Anka fyller 70. Vilken Disneyfigur är din favorit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×