Linåkerskolan i Svalöv.Arkivbild

Svalöv en riktig raket i skolrankning

Svalöv Svalöv stiger som en raket i Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommuner. Från att ha varit en av de med lägst poäng är man i år nära att komma bland de hundra bästa.

Lärarförbundet utser varje år Sveriges bästa skolkommuner där man går igenom och betygsätter efter 13 olika kriterier.
Dessa är resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som avtalspart, andel barn i förskola, betyg räknat på olika sätt, andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år, samt andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.
Av dessa kriterier får Svalövs kommun förbättrade poäng vad gäller framförallt resurser, andelen utbildade lärare samt lärartätheten.

Detta gör att man jämfört med 2016 års rankning, då Svalöv var 150:e bästa skolkommun, gör ett rejält hopp och nu hamnar på plats 106 av landets 290 kommuner.
Jämför man med 2015 års siffra är klivet än mer imponerande. Då var Svalöv på plats 268 – en av Sveriges lägst rankade – medan man nu alltså är nära topp hundra.
Bäst i Sverige är Vellinge, precis som förra året. Svalöv hamnar nu som Skånes 14:e bästa skolkommun, av 33 möjliga. Före grannkommuner som Höör (plats 108), Eslöv (109), Landskrona (216) och Hörby (230).
– Det känns bra att vi är på rätt sida Eslöv, säger bildningsnämndens ordförande Torbjörn Ekelund (L) med ett skratt.

– Jag är väldigt glad över detta betyg på vår skolsatsning. Det är framförallt vår förra utbildningschef Kersin Lingebrandts förtjänst, genom det systematiska kvalitetsarbete vilat på vetenskaplig grund som vi har haft de senaste åren. Sedan har Roland Tufvesson fortsatt arbetet i samma anda och jag är säker på att vi tar ytterligare kliv med vår nye utbildningschef Hans Dahlqvist.
Ekelund nämner kompetensutvecklingsarbetet och satsningen på förstelärare som viktiga faktorer till förbättringen.
– Även det faktum att våra rektorer har klarat av att behålla så stor andel lärare spelar roll, säger han.

Enligt Torbjörn Ekelund finns dock en risk att Svalöv får se en sämre placering nästa år.
– Vi har tagit emot en stor andel flyktingar de senaste åren, 2015 ökade antalet elever på Linåkerskolan med 25 procent. När de nu börjar få godkänt i några ämnen, men kanske inte i alla, så dras medelvärdet ner och därmed kommer vi falla på rankningslistan, säger han.

Dagens fråga

Har du fiskat kräftor någon gång?

Loading ... Loading ...
×