Adrian Malmgren ställer ut i Staffanstorps konsthall och visar sina konstverk i vilka han lyfter transpersoners existens.
Verk av Adrian Malmgren.
Adrian Malmgren ställer ut i Staffanstorps konsthall

Skapar de bilder han själv hade behövt se

STAFFANSTORP Adrian Malmgren, 31, serietecknare och konstnär, skapar serier och illustrationer med transrepresentation i åtanke.
Han vill se kultur som porträtterar transpersoner på samma villkor som icke transpersoner.

Med vernissage på lördag kan hans konstverk i form av stora bilder på tyg ses i Staffanstorps konsthall.

– Det är första gången jag ställer ut här och det är en underbar lokal. Jag är verkligen glad över att få ställa ut här, säger Adrian Malmgren.
2015 kom han själv ut som transperson och sen dess har han riktat in sig på att i sin omtyckta serie, Wicked Hero och i sina konstverk lyfta transpersoners existens.
– Detta är bilder jag själv hade behövt se som ung, men de fanns inte. Jag har undrat hur det kunde ta så lång tid för mig att komma ut, men när man inte ser sig återspeglad någonstans i samhället eller kulturen är det inte så konstigt att många unga grubblar och inte hittar sig själva. Man passar inte in i de boxar som vi uppfostras in i, där det bara finns två kön, säger Adrian Malmgren.

Men vilket kön du har bestäms inte av kläder eller det du har mellan benen, menar han.
– Det sitter i hjärnan.Ingen har rätt att definiera dig utom du själv och med konstverk som hyllar den rätten hoppas jag kunna stärka och öppna ögonen på dem som tar del av mitt skapande.
Adrian Malmgrens utställning i Staffanstorps konsthall är en del av Bästa Biennalen som pågår i hela Skåne 21 oktober till 7 november.
Hans bilder rör sig kring frågeställningar om kön, identitet, erotik och motstånd.
Adrian Malmgren har studerat vid Serieskolan i Malmö och har arbetat som frilansande illustratör och serietecknare sedan 2011. Han är även en ofta anlitad föreläsare.

Utställningen ”Wicked Hero; inkludering i vardag och berättande” pågår 7 oktober till 22 november med vernissage lördag 10-14, invigning 11.00.

Nyhetsbrev

×