Johannes Andersson från Tomelilla (till höger på bilden) är ledsagare åt synskadade Zebastian Modin i en satsning mot Paralympics 2018. De har redan VM-guld ihop. Men först ska Johannes vinna skånska DM på rullskidor i helgen. Foto: TT

På skidor mot Paralympics

TOMELILLA En skåning som elitsatsar på längdskidor. Visst låter det exotiskt? För Johannes Andersson, 26, från Tomelilla är det i högsta grad verklighet. Han har redan ett VM-guld som ledsagare och har själv varit 52:a individuellt på femmilen i SM.

Johannes Andersson började som många andra med fotboll, gick sedan över till golf för att så småningom, via en inledande satsning på löpning, fastna för rullskidor.
Intresset för skidåkning fick han tidigt, tack vare tv-sändningar från VM.
– När jag var nio är fick jag för mig att prova att åka en femmil på hemmagjorda spår på Österlen. Det tog sju timmar, berättar han.
Till slut blev det alltså skidor på allvar och när klubben Ski Team Skåne bildades 2012 tog satsningen på rullskidor och även längdskidor fart och Johannes utveckling pekade uppåt.

2015 nådde han sin hittills största framgång individuellt på SM:
– Jag kom på 52:a plats på femmilen i SM och i Vasaloppet har jag som bäst varit 221:a.
På rullskidor kom han samma år sexa på SM.
Förra året slog han till på allvar och flyttade till Östersund.
– Jag började jobba med Zebastian Modin som är synskadad och samtidigt med den uppgiften är förstås målet att bli så bra som möjligt även i min egen individuella satsning, berättar Johannes Andersson.
Att nå landslagsnivå individuellt kan bli för svårt, medger han, men snäppet under är en absolut målsättning.

När det gäller satsningen tillsammans med Zebastian Modin så ser det ännu bättre ut. Tillsammans har de redan en succésäsong bakom sig.
– Vi har kört en säsong ihop och då vann vi VM-guld och dessutom den totala världscupen. Det är både spännande och riktigt kul.
– Nästa stora mål är Paralympics 2018.
Just nu är Johannes Andersson hemma i Skåne för att delta i DM, eller rättare Öppna skånska mästerskapen, i rullskidor.
– Jag landade precis. Jag är ju skåning och det är klart att jag vill ställa upp när det är DM här hemma. Inte minst för att stötta min klubb. Dessutom passar jag förstås på att hälsa på släkt och vänner.

Johannes är på förhand storfavorit i tävlingen och lovar att formen är bra:
– Träningen flyter på bra och jag är i fas med den nivå jag vill ligga på just nu. Så det ska bli kul.
Han har förstås varit med i DM tidigare, både på rullskidor och på vanliga skidor.
– Jag tror att jag har en DM-seger på rullskidor och en på längdskidor här hemma i Skåne, berättar han.
DM i rullskidor avgörs på söndag med start i Norra Vram och mål i Stenestad.
En sträckning på nio kilometer som uppskattningsvis ska ta ungefär en halvtimme att avverka.
– Johannes Andersson och Freja Orban, båda tävlande för Ski Team Skåne, är storfavoriter i år i herr- och damklasserna, berättar Lennart Svensson i arrangörsklubben Björnstorps IF.
Han räknar med att runt 50 deltagare ska finnas på startlinjen.
– Vi har 45 anmälda i klasserna från 15 år och upp till 70. Men med fint väder kommer det nog ett tiotal till. Det brukar vara sådär med åskådare, vi har knappast några kravallstaket runt banan, men alla är förstås välkomna!
Förra året vanns herrklassen av Adam Blomberg från IK Stern, Göteborg, på tiden 28,34 medan Björnstorps Anneli Lindroth vann damklassen på 37,41.
I år är det samma sträckning. Läge för banrekord av Johannes Andersson?

×