Hans Wachners två kursdeltagare Ylva Nilsson Sikén (t v) och Annica Otterman (t h) är några av de som ställer ut bilder i hans lokal på Västergatan i Sjöbo. Foto: Axel Hilleskog
Tre kvällskurser på vardera tre timmar har gjort Ylva Nilsson Sikén till en mer självsäker fotograf. Foto: Axel Hilleskog
Annica Otterman jobbar som HR-specialist på kommunen.
Den här bilden tog Annica Otterman vid Hallamölla. – Hade jag tagit bilden i autofokus hade den blivit väldigt platt. Nu blev den mer trollsk och det finns lite dis i den, säger Annica Otterman. Foto: Privat

Nio fotoamatörer ställer ut bilder

sjöbo Nio fotografer som nyligen gått en snabbkurs i fotografi visar upp sina bilder på Västergatan under namnet ”Beginning”. Vernissagen äger rum i dag lördag.
– Jag har fått en helt annan blick, säger Ylva Nilsson Sikén, en av kursdeltagarna.

Fotograferna har gått från tryggheten i autoläge till manuellt och lära sig hantera bländare och slutare helt på egen hand. På lördag ställer de ut hos fotograf Hans Wachner på Västergatan i Sjöbo som varit deras lärare.
– Det handlar om att ta kontroll över kameran och våga vägra autoläge. Du ser motivet och du ska återskapa det. När man kör autoläge mäter kameran vad den anser vara bäst, säger Hans Wachner.

Två av hans elever är Annica Otterman, HR-specialist och Ylva Nilsson Sikén, korsordskonstruktör.
– Det är en otrolig skillnad för autoläget blir inte alltid som man tänkt sig. Jag har fått en helt annan blick, säger Ylva Nilsson Sikén.
– Vi har fått lära oss att leka med kameran, säger Annica Otterman.
Hon har dessutom funnit att fotograferandet skapar ro i själen.
– Samtidigt som det är utmanande och tålamodskrävande så är det också mindfulness. Jag satt en hel kväll och väntade in solnedgången och så plötsligt hade det gått 2,5 timmar.
– Det är den enda form av mindfulness som jag kommer klara av. Jag tänker inte på vad vi ska ha till middag ikväll utan jag bara var jag är här och nu, säger Annica Otterman.

Ylva Nilsson Sikén å sin sida känner att fotograferandet har blivit en jakt.
– Jag ser många fler motiv överallt och har börjat se naturen på ett annat sätt, säger hon.

Hans Wachner började själv för sju år sedan genom en Abf-kurs och var då också fast i autoläge. Nu håller han i nybörjarkurser året om och filar även på en delkurs två. I en tid när sociala medier ständigt pockar på mångas uppmärksamhet kan fotografi erbjuda en viktig kontrast, menar han.
– Vi behöver mindfulness mer än någonsin och vi behöver vara kreativa, säger Hans Wachner.
Vernissagen äger rum på lördag mellan klockan 12 och 16.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×