Skulpturen blir nästan åtta meter hög. Den får en klarlysande färg och tillverkas av rostfritt stål. Den lär synas rejält i landskapet. I bakgrunden syns Aggarps mölla.

Lysande röd spade ska pryda Åkerbruket

SVEDALA Spadtag heter en mer än sju meter hög och lysande röd skulptur som ska placeras på Åkerbruket. Bland 100 intresseanmälningar gick uppdraget till konstnären Axel Lieber.

Konstverket beräknas vara på plats till våren. Mer än 100 intresseanmälningar kom in och efter att ha granskat dessa bestämde man att låta Axel Liebers förslag bli det som ska förverkligas.
Konstverket och upphandlingen beräknas kosta en miljon kronor. Svedala kommun och fyra olika entreprenörer delar på kostnaden och står för vardera 200 000 kronor.
Så här skriver gruppen bland annat i sin motiveing.
”Spadtag syns och sticker ut och kommer att bli ett dynamiskt och positivt, nytt landmärke både för de som bor och verkar i Svedala och för besökare och förbipasserande. Spaden symboliserar både Svedalas lantiga framtoning med odlingslandskapet och närliggande Aggarps kvarn och den expansiva moderna tätorten med attraktiva boenden med egen täppa och trädgårdsbruk”.
Kontraktet skrevs i augusti och skulpturen beräknas vara på plats under våren nästa år. I gruppen som enats om beslutet ingår stadsarkitekt Karin Gullberg, kultur- och bibliotekschef Eva Thorgilsson, kultursamordnare Karin Leeb-Lundberg, två konstkonsulter, representanter från byggföretag, tre gymnasieelever och två representanter från Kvis i Svedala.

I motiveringen konstaterar man vidare att konstverket är visuellt intressant och kan tolkas på flera olika sätt. Den som betraktar konstverket kan tänka på att spaden ska sättas i jorden. Det symboliserar att något nytt ska gro på platsen och att Svedala växer.
Spadtag kommer onekligen att synas på långt håll i landskapet.
Skulpturens nedre del liknar bladet av en spade eller skyffel. Längre upp förgrenar den sig till två smala bladformade utväxter.
Där skulpturen ska stå kommer markstenen på torget att tas bort och den underliggande jorden blir synlig. Det ska se ut som om spaden är redo att sättas i jorden direkt.
Axel Lieber är född i Tyskland och bor och arbetar i både Sverige och Tyskland. Han ingår i konstnärskollektivet Inges idee.
Axel Lieber har gjort många offentliga utsmyckningar som finns i både Sverige och andra länder. Bland annat kan nämnas Spegelbollen i Växjö, The drop i Vancouver i Kanada och Streetlight vid centralstationen i Linköping.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×