Berit Reiss-Andersen, orförandee i Nobelkomiteen och sekreteraren Olav Njølstad (offentligör årets fredspristagare på Nobelinstituttet i Oslo på fredag. Foto: TT

Fredspriset till ICAN

Fredspriset Organisationen ICAN som arbetar för ett avskaffande av kärnvapen tilldelas årets fredspris.
ICAN står för Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen.

I organisation ingår ett hundratal länder och över 400 samarbetspartners som jobbar för att förhindra och eliminera kärnvapen.
Organisationen får priset för sitt arbete att rikta uppmärksamhet på de katastrofala humanitära konsekvenserna av kärnvapen och för sitt banbrytande arbete att uppnå ett avtalsbaserat förbud mot denna typ av vapen.
”Vi lever i en värld där risken för att kärnvapen ska användas är större än på många år. Några stater moderniserar sin kärnvapenarsenaler och det är aktuell fara att fler länder försöker utveckla kärnvapen till exempel Nordkorea”, skriver Nobelkommittén i sin motivering.
I en kommentar säger Sveriges utrikesminister Magot Wallström att valet av pristagare är mycket roligt. Detta i skenet av att det fortfarande finns
15 000 kärnvapen i världen och att fler länder vill ha vapnen.
– Det är en organisation som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel sa Wallström.
Den svenske utrikesministern fick frågan om utnämningen kommer att skynda på Sveriges undertecknande av FN:s konvention för att avveckla kärnvapen.
– Vi kommer att ta den tid det tar. Den här konventionen beslutades under mycket kort tid. Det innebär att vi, precis som alla andra länder, vill ta tid och se hur det kommer att överensstämma med vår lagstiftning och andra avtal och konventioner, säger Wallström.
Den svenske ICAN-chefen Beatrice Fihn var självfallet mycket glad över att organisationen tilldelas Nobels fredspris. Men samtidigt gick hon till attack mot Norge som inte vill skriva på och ratificera FN-konventionen om kärnvapenförbud – även om det var en tidigare norsk regering som en gång i tiden lanserade hela idén. Statsminister Erna Solberg säger nej eftersom det skulle försvaga försvarsalliansen Nato.
– Norge ska inte vara involverat i planerna på att använda massförstörelsevapen mot civila. Det är dags att vi slutar acceptera de här vapnen. De är omoraliska, inhumana och nu också olagliga, sa Beatrice Fihn i en kommentar.

Dagens fråga

Äger du en sommarstuga?

Loading ... Loading ...
×