Hörby Bruk expanderar och ska bygga en pallfabrik vid E22 i Hörby. Anders Jeppsson, teknisk chef på Hörby Bruk, och vd Göran Sjöberg visar en modell av de nya lättviktspallarna med polyurea-överdrag. Foto: Jonas Karlsson
– Projektet kommer att sätta Hörby på kartan, tror tekniska chefen Anders Jeppsson och vd Göran Sjöberg på Hörby Bruk.
Hörby Bruks vision är att bli världsledande på lättviktspallar. I så fall kan de vanliga träpallarna snart vara historia.
Hörby Bruk planerar att utöka sin verksamhet och ska bygga en pallfabrik vid E22 i Hörby.

Storsatsning på lastpallar skapar 60 nya jobb

HÖRBY Hörby Bruk ger sig in lastpallsbranschen. Ägarfamiljen har köpt in sig i amerikanska Lightning Technologies och planerar en storsatsning på tillverkning av pallar i lättviktsmaterial.
En markreservation är redan gjord nära E22, på industriområdet i Hörby. Här ska en pallfabrik stå klar om två år är det tänkt. Satsningen väntas ge uppemot 60 nya arbetstillfällen.

De flesta förknippar säkert Hörby Bruk, som har ett 40-tal anställda, med klassiska produkter som skottkärror, gungor och säckakärror.
Företaget har gamla anor. Den första smedjan i Ekeby stod klar redan 1920, och den första skottkärran började tillverkas 1926. Tio år senare flyttades produktionen till Hörby, och här har företaget fortfarande sin hemvist.
I tillverkningen ingår en mängd produkter för transport, lek och trädgård. Varje år lämnar omkring 200 000 enheter bruket.

Snart kan Hörby Bruk lägga ytterligare en produkt till sortimentet – lastpallar. Företaget har genom sitt systerbolag Lightning Nordic AB långt gångna planer på att bygga en fabrik för tillverkning av lastpallar på industriområdet i Hörby, mellan Kristianstadsvägen och E22 och i närheten av fjärrvärmeverket. Det handlar om en investering på tiotals miljoner kronor och när anläggningen står klar räknar Hörby Bruk med att kunna nyanställa ett 60-tal personer.
Pallarna kommer att ha en trästomme i lättviktsmaterial och sprutas därefter med polyurea, som är ett plastmaterial som ger en mycket hård och hållbar yta.

– Pallarna som sprutas med denna plastfilmen blir 25-75 procent lättare än vanliga lastpallar, vilket ger enorma vinster i transportleden och för miljön, säger Göran Sjöberg, vd för Hörby Bruk.
Hörby Bruk ägs av familjen Bergengren på Hjularöds Gods. Genom sitt holdingbolag Futuritas har ägarfamiljen köpt in sig i amerikanska Lightning Technologies, som planerar en världsomspännande satsning på tillverkning av lastpallar med polyurea-överdrag. Produktionen är redan igång på den första fabriken, som ligger i Oxford utanför Detroit.
– Vi har hållit på med det här projektet i cirka ett år. Lightning-koncernen planerar för ett antal pallfabriker i världen. Bara i USA är fem fabriker på gång. Det finns en enorm marknad för lastpallar. Man räknar med att behovet är omkring fem miljarder pallar per år.

Pallfabriken som ska uppföras i Hörby blir den enda i sitt slag i Norden,.
Innan första spadtaget tas ska projektet tillståndsprövas enligt miljöbalken, och placeringen av anläggningen kommer att ske så att omgivningen påverkas så lite som möjligt betonar Göran Sjöberg.
– Anledningen till att fabriken hamnar i Hörby är just kopplingen till Hörby Bruk. Vi har pushat för att satsningen ska göras i Hörby, och för Futuritas har det varit naturligt att lägga fabriken här.
Att man väljer att göra satsningen vid E22 i Hörby, i stället för i direkt anslutning till Hörby Bruks befintliga anläggning mer centralt i Hörby har flera orsaker, enligt Göran Sjöberg.

– Hörby Bruks verksamhet går bra, och vi räknar med att behöva bygga ut vår produktionsanläggning inom några år, och då behöver vi de ytor som finns tillgängliga där. Därför började vi titta på alternativa platser, och fastnade för det område som kommunen nu har reservat åt oss. Närheten till E22 är viktig eftersom det blir en hel del transporter till och från fabriken.
Området som är reserverat för utbyggnaden är lika stort som fem fotbollsplaner. Byggnaden som ska uppföras kommer att få en yta på 5 000 kvadratmeter, och kommer att fyllas med innehåll efterhand.
Palltillverkningen blir till stor del automatiserad och när hjulen snurrar för fullt kommer kapaciteten att vara runt 20 000 pallar per dygn.

– Vi börjar med en robotcell, som beräknas stå klar 2019 och då behöver vi nyanställa 10-15 personer. Det handlar framförallt om truckförare och process–operatörer. Sedan bygger vi upp verksamheten till full produktion under ett års tid med ytterligare 10-12 robotceller. När fabriken är fullt utbyggd kommer den att ha ett 60-tal anställda och personalen kommer att jobba i treskift.

Det är inte klart exakt hur fabriken ska utformas, utan det är något som arkitekterna ska titta närmare på. Det är därför svårt att säga hur stor investering som behöver göras, enligt Göran Sjöberg.
– Men det rör sig sannolikt om en investering på minst 50 miljoner kronor. Detta är ett start up-case, men vi känner oss trygga med tekniken och det amerikanska bolaget, och vi är komfortabla med investerarna som står bakom det.
– Det känns väldigt spännande att vi får den här typen av high tech-företag till Hörby och vi ser även stora fördelar med närheten till ESS och Lunds universitet. Det här är något som kommer att sätta Hörby på kartan. Visionen är att bli marknadsledande på tillverkning av lättviktspallar, säger Göran Sjöberg.
Satsningen kan även ge synergieffekter genom att den nya tekniken kan användas för framställning av komponenter till Hörby Bruks nuvarande produkter.

– Vi ser möjligheter att använda denna teknologin även på vårt befintliga sortiment. En av de stora fördelarna med polyurea är att det är ett material som har en mycket lång livslängd, säger Anders Jeppsson, teknisk chef på företaget.
Kommunalrådet Susanne Meijer (S) gläds åt Hörby Bruks framtidsplaner.
– Det är jätteroligt att de här planerna finns, och att det kan ge så många nya arbetstillfällen. Vi har haft många träffar med Hörby Bruk om detta, och det är roligt att de lyfter fram Hörbys läge och möjligheter och vikten av att finnas nära E22.
– Det här är en pågående process, och vi är väldigt glada och tacksamma för det goda samarbete vi har med Hörby Bruk, säger Susanne Meijer.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×