Foto: Matilda Arborelius
Kim Strandberg och Stefan Arwidson tycker sällan lika om saker - men samarbetet går bra ändå. Foto: Matilda Arborelius

Musikalisk duo med ny turné

De musikaliska underhållarna Stefan och Kim har spelat och ”gjort sin grej” ihop i över tjugo år. Vad deras ”grej” är verkar dock vara lite svår att definiera, så pass svår att de en gång anställde en reklamfirma för att försöka sammanfatta vad de gör. Svaret blev ett frågetecken.
I höst ger sig den svårdefinierade men underhållande duon ut på turné med urpremiär den 6 oktober i Kristianstad.

Vi träffas i duons replokaler i Västra hamnen i Malmö. En flygel står uppfälld mitt i rummet, på väggarna hänger fioler och på två galgar en glittrig kavaj och en lång, svart frack. Musikerna Stefan Arwidsson och Kim Strandberg har med sin blandning av humor, musikalitet och förmåga att blanda genrer spelat så väl i Las Vegas, för kungliga hov som på 50-årskalas i Småland. Nu är det åter dags för dem att ge sig ut på turné, denna gång betitlad Så mycket mer.
– Det är en tvåaktare med oss, med musik, snack, roligheter och tråkigheter, upp och ned, fult och vackert. Så som vi brukar jobba, säger Kim Strandberg.
Turnén är en uppföljning på förra årets, men nu med regissör. Förhoppningen är att fler uppföljningar ska komma. Duon har spelat tillsammans i över tjugo år och träffades när de studerade på Musikhögskolan i Malmö.
– Vi kommer fortsätta tills vi stupar, säger Stefan och Kim fyller skämtsamt i:
– Vi känner att det inte är riktigt perfekt än.
– Precis, snart är vi bra, men vi ska kämpa lite till, konstaterar Stefan.

När kan man förvänta sig att ni peakar då?
– Ja, det vet vi inte, vi säger till. När det är bra. ”Nu är det bra”, det får den turnén heta, säger Kim.
Men bra får man nog ändå säga att de har varit ett bra tag. De lever på det de gör och har spelat på många platser runt om i världen, bland annat för danska kungligheter.
– Vi gjorde ett konstigt jobb för drottningen och de danska prinsarna. Vi fick mejl från hovet innan, och de skrev att ”vi vet vad ni gör, och vi vill att ni ska göra det”. Normalt står man i givakt och gör allt fint men det ville de inte att vi skulle göra. Det minns jag väl, när man stod en och en halv meter ifrån och spottar och fräser mot en drottning, säger Stefan .
– Ja, och nu tänker man ju mycket på Las Vegas efter det som hänt där. Efter vår spelning där åkte vi direkt till ett 50-årskalas i Småland, berättar Kim.
– Det är verkligen Stefan och Kim i kvadrat, från Las Vegas till femtioårskalas i Småland. Och det var lika roligt båda två, säger Stefan.
Trots de många olika arenorna är de hyfsat förskonade från fyllekalas berättar de.
– Vi har väl haft några genom åren. Jag kommer ihåg känslan, den där meningslösa vad gör vi här-känslan, sätt på en cd istället. Vi har ofta en ganska krävande publik. Vi vill tro det. De kräver kvalitet och god humor, de vill ha god underhållning, säger Stefan. Vad är det då hos duon som lockar så mycket publik? De blandar sin musikalitet med humor och siktar mot att underhålla publiken med klassisk musik såväl som välkända hits. Att genrebestämma dem går inte.
– Det vet vi inte riktigt själva heller. Vi gör något vi tycker om och bevisligen gör publiken det också. Det är lite väl invecklat ibland och lite väl lättsamt ibland, säger Stefan och menar att de heller inte är något coverband.
– Vi gör det på vårt sätt. I och med Kims fiolspel och Mozart-look så tangerar vi ofta åt det klassiska hållet men vi skulle inte kunna stå och spela de fyra årstiderna hela kvällen för då går man till operan hellre.
De är dessutom ganska nördiga menar de.
– Vår nördighet sprids förhoppningsvis till publiken. Vi kan inte stå där och göra oss till och spela det vi tror att publiken gillar. Det är som ett skratt eller en gäspning, det smittar. Om vi tycker om det vi gör så gör vi det helhjärtat på vårt sätt och sen får man tycka vad man vill. Vi gör det vi stolta står för. Och det är lite naket att gå in på en scen två personer och underhålla en publik i två akter, säger Stefan.

Hur känns det då?
– Det blir värre och värre, säger Kim som alltid är nervös innan en spelning.
Medan Stefan går runt och pratar med folk står Kim och fokuserar på sig själv och sitt framträdande. Samtidigt får de båda en kick av det de gör.
– Bättre än så här kan man inte ha det, att få göra det här, säger Kim.
– Det är ganska få förunnat har vi förstått, att kunna leva på sin musik så som vi gör och bara göra det vi tycker om, säger Stefan.
Senare i höst väntar ett par utlandsspelningar och i jul en julshow på Kajskjul 8 i Göteborg. Men först går turnén av stapeln och premiären är den 6 oktober, då uppträder de i Stora salen på Konserthuset i Kristianstad och den 7 oktober i Stadshallen i Lund.
– Publiken kan förvänta sig en må bra-kväll. Att de kan sitta och njuta en stund och bli översköljda av underhållning, säger Stefan Strandberg.

×