Den utbrända hemtjänstbilen hittades vid Prästkragens koloniområde på Ellingevägen i Eslöv. ARKIV

Hemtjänstanställd var med på rånet

ESLÖV/HARLÖSA En hemtjänstanställd ung kvinna åtalas nu tillsammans med två yngre män för det brutala rånet hemma hos en äldre dam i Harlösa 27 juli. Hemtjänstkvinnan spelade rånoffer själv och lät sig bindas fast, men var med på brottet, om än motvilligt.

De båda männen är 22 och 20 år gamla. 20-åringen är den hemtjänstanställda kvinnans pojkvän, medan 22-åringen är inneboende hos dem i Eslöv.

Samtliga tre erkänner, enligt åtalet vid Lunds tingsrätt, brott i den muntliga bevisningen.
Hemtjänstkvinnan lämnade vid Harlösarånet ytterdörren olåst så att kumpanerna kunde ta sig in när hon kom hem till damen hon skulle hjälpa sent på kvällen 27 juli.
Hon hade innan arbetspasset började skjutsat ut pojkvännen och dennes kompis till pizzerian i Harlösa i sin privata bil.

De båda männen hade med sig en kolsyrepistol när de trängde in i bostaden, helt svartklädda och med masker som bara lämnade ögonen fria,
De band fast den hemtjänstanställde och den äldre damens armar och överkropp och tejpade för munnen så att hon fick svårt att andas
Rånarna tog guldsmycken och 3 000 kronor i kontanter. Den hemtjänstanställde hade, enligt åtalet, berättat för dem var smyckena förvarades när rånet planerades några dagar tidigare.
De båda männen försvann från platsen i hemtjänstens tjänstebil, som senare hittades brinnande på Ellingevägen i Eslöv.

Den äldre kvinnan kunde till slut ta sig ut i köket och hämtade en kniv. Hon skar bort tejpen på sig själv och den hemtjänstanställde, som larmade polis när hon blev fri.
Den äldre damen var rädd och fruktade att gärningsmännen skulle återvända. De hade tagit husnyckeln. Hon fick sova på korttidsboendet i Löberöd.
Hon berättade i polisförhören att rånaren som band henne varit mycket hårdhänt.

Trion åtalas samtidigt för rånet mot en 73-årig kvinna i Ormanäs utanför Höör ett par dagar tidigare. Vid det tillfället körde den hemtjänstanställda kvinnan rånarbilen.
Åklagaren har för Ormanäsrånet ett andrahandsyrkande i åtalet där den unga kvinnan i stället åtalas för medhjälp till rån. Männen har i förhören sagt att de inte vet hur mycket kvinnan visste om vad de skulle göra.
Även vid rånet i Ormanäs hotades rånoffret med kolsyrepistol av två maskerade män klädda helt i svart. Där stals guld- och silversmycken, 50 kronor i kontanter samt en mobiltelefon.
En av de inblandade åtalade har anknytning till orten, vilket också ledde polisen rätt i sin undersökning.

En av männen sålde i augusti nersmält skrotguld till en butik i Malmö. Han fick 7 800 kronor. Polisen tror att det är guld från de båda rånen. Summan användes enligt en av de åtalade för att lösa en skuld för 200 gram hasch.
Knarkskulden var motivet till rånen. Kvinnan blev tvingad in i det. De skällde på henne och sa att de måste ha pengar, berättade en av männen i polisförhören.
Den unga kvinnan berättar i förhören att de sagt till henne att hon skulle få större problem än med polisen om hon inte hjälpte dem. De ville ha tag i en brukare som inte ställde till med problem. Hon ville hellre själv bli rånad än låta någon kollega utsättas.

Redan i samband med rånet i Harlösa reagerade den gamla damen över hur den hemtjänstanställde agerade. Damen fick direkt uppfattningen att de båda maskerade männen kom tillsammans med henne.
Poliserna som pratade med hemtjänstkvinnan direkt efter rånet uppfattade henne först som skärrad, hon grät och darrade i kroppen. Men senare slappnade hon av och poliserna på platsen noterade att hon även kunde skämta om något.

När polisen tittade närmare på den unga kvinnan visade det sig att hon hade en pojkvän som stämde in på signalementet på den ene gärningsmannen.
Kvinnan och hennes pojkvän hade också en inneboende som stämde in på signalementet på den andra gärningsmannen.
Pojkvännens telefon hade dessutom positionerats i närheten av de båda brottsplatserna vid tiden för brotten.

Polisens förhörsledare reagerade över motsägelser i kvinnans berättelse, och uppgifter som inte stämde när de jämfördes med hennes telefontrafik. De reagerade över att hon inte försökt ta sig loss när hon satt bunden.
Hon ändrade gradvis sina uppgifter när poliserna konfronterade henne.

– De tre hämtades in till förhör, och sakta men säkert började de berätta. Till slut kom sanningen fram, skriver Eslövspolisen på sin Facebooksida.

Läs mer:

Nyhetsbrev

×