Foto: Jessica Gow/TT

”Ett bra och överraskande val”

Nobelpriset Förlaget Wahlström & Widstrands har gett ut årets Nobelpristagare Kazuo Ishiguro i Sverige sedan 80-talet och naturligtvis firade man i dag.
- Jag var uppe på förlaget och firade med de andra för några timmar sedan, berättar Ingemar Nilsson som var Ishiguros förläggare på förlaget under fyra år fram tills att han gick i pension för ett år sedan.

Ingemar Nilsson var förläggare för Kazuo Ishiguro på Wahlström och Widstrands förlag när Nobelpristagarens senaste bok på svenska, Begravd jätte, kom ut på svenska 2016. Sedan drygt ett år tillbaka är han pensionerad men firade naturligtvis priset tillsammans med de andra på förlaget under torsdagen.
– Det var ett bra och roligt val och överraskande val även för mig själv för han har inte varit med i spekulationerna på ett tag, kommenterade han priset när tidningen fick tag på honom på torsdagseftermiddagen
– Han är en ganska sparsmakad författare på det viset att han inte kommer med en bok varje år, det brukar vara en en fem, sex år mellan böckerna eller har i alla fall varit på senare tid, fortsätter han. Han är en stor epiker så det här priset sätter fingret på romanen igen efter några turbulenta år vad gäller Nobelpriset.

Har du någon speciell favorit bland hans böcker?
– Det är väl egentligen hans senaste bok, Begravad jätte. Den är väldigt fascinerande och överraskande på så sätt att ramen egentligen är en slags fantasyroman med drakar och riddare och så vidare men den har ganska många olika lager, vilket är en av Ishiguros stora styrkor tycker jag. Begravd jätte är ett exempel på en roman av honom som man kan läsa på flera olika sätt. Dels som en äventyrsberättelse rakt av men också som en roman med ett slags symboliskt innehåll som handlar mycket om minnet, mänsklighetens minne och historien.

Om man inte känner till Kazuo Ishiguros författarskap sedan innan, var ska man börja läsa?
– Jag skulle nog börja med Återstoden av dagen. Han har också skrivit en novellsamling som är väldigt bra, Nocturner, som också kan fungera som introduktion. Men ska man läsa honom som romanförfattare så är det Återstoden av dagen.

Varför tror du att det blev han som fick Nobelpriset i år?
– Det vet jag egentligen inte men jag tror att nu har Svenska Akademien först gett det till en journalist och sedan en eminent låtskrivare så det var kanske dags att återkomma till romanen igen och då tycker jag att Ishiguro är ett alldeles utmärkt val.

Ingemar Nilsson berättar att det var härlig stämning under firandet men att många, precis som han själv, nog var lite överraskade.
– Vad det gäller Wahlström och Widstrands författare har det mest varit prat på senare år om Amos Oz, men det är klart att Ishiguro funnits med i bakgrunden hela tiden.

×