En sötare, men betydligt större, råtta har hittats på Solomonöarna i Stilla Havet. nordväst om Australien. Illustration: Velizar Simeonovski/The Field Museum/TT

Ny art av jätteråtta hittad på Salomonöarna

Världen Den är en halvmeter lång, sitter i träden och knäcker, enligt ryktena, kokosnötter med tänderna. Den nyupptäckta råttarten Uromys Vika är en riktig bjässe.
– Den är faktisk ganska söt, säger upptäckaren Tyrone Lavery.

Tyrone Lavery, djursforskare vid The Field Museum of Natural History i Chicagom, hade länge hört rykten om de jättelika råttorna och tillsammans med sina kollegor John Vendi och Hikuna Judge har han spenderat åratal med att söka efter dem – en kamp mot klockan och de skogsavverkningar som håller på att radera ut deras livsmiljö.

På Solomonöarna finns många djurarter som bara finns där och ingen annanstans, vilket lockar många forskare. Lavery fick 2010 höra ryktena om jätteråttan ”vika” av lokalbefolkningen på ön Vangunu, som tillhör ögruppen.

– Det var spännande för jag hade precis påbörjat min doktorandutbildning och jag hade läst en massa böcker om människor som gett sig ut på äventyr och upptäckt nya arter, säger Tyrone Lavery till The Field Museums hemsida.

Det faktum att råttorna lever i träd gjorde dem extra svåra att hitta, så svåra att Lavery stundtals tvivlade på att de verkligen fanns.

– Jag började tveka om det verkligen fanns en separat art eller om det bara var så att folk kallade vanlig svartråtta för ”vika”.

Men till slut fick de se ett exemplar komma rusande ur ett fällt träd.

– Så fort jag undersökt den förstod jag att det här var något annat.

– Det är den första råttart som upptäckts på Salomonöarna på 80 år och det är inte som att folk inte har letat, de är bara så svåra att hitta.

Fyndet av den nya arten presenteras i en artikel i The Journal of Mammalogy, där Lavery är huvudförfattare. I artikeln förordas att Uromy Vika som arten kommer få heta ska klassificeras som kritiskt utrotningshotad på grund av hur sällsynt den är.

Det hittade exemplaret var 45 centimeter långt – trots att det saknade en bit av sin svans – och väger mer än ett halvt kilo.

– Den är faktisk ganska söt om man jämför med råttorna som bor i våra städer, säger Lavery enligt SVT.

Om de verkligen knäcker kokosnötter med tänderna som ryktet säger är dock något oklart men de äter i alla fall ngali-nötter, en lokal nötsort.

– Kan de ta sig igenom ett ngali-skal så kan de ta sig in i en kokosnöt, säger Lavery till The Guardian.

 

Dagens fråga

Äger du en sommarstuga?

Loading ... Loading ...
×