Göran och Eva Jönsson bor i Vellinge centrum och tycker att det känns oroligt att det brunnit här två kvällar i rad.
Jens Petersen, Emilia Ennen och Erik Tillgren från Sundsgymnasiet betraktar resterna av den nedbrunna Lindesgården.

”Vellinges vackraste hus i ruiner”

VELLINGE – Vellinges vackraste hus är borta, var en återkommande kommentar bland dem som passerade förbi den totalförstörda Lindesgården.

Det är i stort sett bara tegelväggarna och en skorsten som finns kvar av den vackra trelängade korsvirkesgården från 1780-talet. Byggnaden hade halmtak och det brann i halmen flera timmar efter det att branden startat. För att komma åt och släcka under revs halmen ner. Under förmiddagens revs även en gavel som riskerade att rasa.
– Den lutar bara mer och mer. Jag kom hit vid 02.30 och sedan dess har den rört sig en hel del, berättade Johnny Norremark som är räddningsledare från räddningskåren i Östra Grevie.

Han går på Länsmansgatan och försöker hitta ägarna till bilarna som står i vägen. En kranbil måste kunna komma fram och börja riva i byggnaden.
– Det här var Sveriges vackraste bibliotek, konstaterar Margareta Eklöf. Det är hemskt det som hänt. Jag bor själv i centrum och kände röklukten i onsdags kväll.
Lindesgården var bibliotek fram till 2010 och har sedan dess varit fritidsgård. Många elever från Sundsgymnasiet passerar också förbi här.
– Jag var här mycket när jag var yngre, berättar Erik Tillgren. Jag bor en bit härifrån och det känns absurt att det ska börja brinna av sig själv två gånger på en vecka. Det har också brunnit flera gånger på en gård vid Södervångskolan.
– Det här är jättetråkigt och för djävligt, instämmer Jens Petersen och Emilia Ennen. Det är synd att en så gammal byggnad bara är borta.

Eva och Göran Jönsson bor också i närheten. De blir rörda när de går förbi resterna av byggnaden.
– Vi såg flammorna hemifrån. Det känns oroligt att det brunnit här två dagar i rad, tycker de.
– Det här var Sveriges vackraste bibliotek. Byggnaden har följt oss genom åren och vi är jätteledsna över att Lindesgården nu är borta.

Läs mer:

Nyhetsbrev

×