Thomas Bryntesson och William Nilsson i guldhattar efter RallyX Nordic-finalen. Foto: STCC

Guld till William

RALLYCROSS William Nilsson, 17-åringen från Tomelilla, avslutade RallyX Nordic på bästa tänkbara sätt och körde på lördagen på Strängnäs Motorstadion hem guldet.

William Nilsson kunde njuta i guldhatt efter en dramatisk final i Supercar Lites-klassen.
Inför semifinalerna skilde endast tre poäng mellan Simon Olofsson och jagande William Nilsson.
På sista varvet i semifinalen drabbades Olofsson av tekniska problem och halkade utanför en säker finalplats. Efter stök och bök gick han i mål på en fjärdeplats och således utanför finalen. Men Olofssons räddning dök upp, då han fick hoppa in på reservplats i finalen. Titelhoppet var återigen vid liv. Till finalen hade även Nilsson kvalificerat sig och inför finalstarten skilde endast en poäng mellan Olofsson och Nilsson.
Finalstarten blev en dramatisk historia där fyra bilar dök upp i bredd efter första kurvan. Ur kaoset kom Olofsson ut i ledning med Nilsson jagande bakom. Fördel Olofsson således. Men guldet blev snabbt till sand när Nilsson dök till ledningen på det tredje varvet. Efter det släppte aldrig Nilsson taget och skåningen kunde säkra guldet tack vare segern i tävlingen. Sorti för Olofsson som med trasigt avgassystem linkade i mål på en total fjärdeplats i tävlingen och med ett silver i mästerskapet.
William Nilsson var märkbart tagen efter guldet och kunde knappt summera känslorna efter segern.
– Jag vet knappt vad jag ska säga. Det känns nästan konstigt men så jäkla skönt att äntligen stå här med titeln säkrad, säger William i ett pressmeddelande från STCC.
Medan Nilsson segerfirade var Olofsson desto mer nedslagen och fåordig efter guldmissen:
– Vi gjorde verkligen allt vi kunde…
Vasily Gryazin slutade på andra plats i tävlingen och norrmannen Sondre Evjen tog den sista pallplatsen. Pluspoäng även för Jessica Bäckman. Hon tog sig till sin första final för säsongen, som dessvärre slutade med en rullning på sista varvet.
Tävlingen på Strängnäs Motorstadion avgjordes i klassiskt höstväder, där ömsom regn och uppehåll blandades under dagen. Nu går RallyX Nordic på vintersemester till säsongen 2018 startar.
I klassen Supercar stod Thomas Bryntesson som klar mästare redan efter kvalomgångarna. Med titeln i hamn kryssade sen Bryntesson vidare till en andraplats i tävlingen och firade tillsammans med teamet i JC Raceteknik efter finalen.
– Det känns riktigt jäkla skönt att det äntligen är klart, även fast jag var sjukt sugen på att ta hem även segern i tävlingen när titeln var klar. Men jag är extremt nöjd att vara RallyX Nordic mästare igen, sa Bryntesson.
I Supercar-finalen dominerade 16-åringen Oliver Solberg från start till mål. I sin Citroën DS3 flög han fram heatet igenom och tillsammans med Oliver Eriksson fick Solberg göra Bryntesson sällskap på prispallen både för tävlingen och för mästerskapssilvret. Solberg summerade sitt rallycrossäventyr efter finalen som en riktig berg och dalbana.
– Det har varit en riktigt rolig säsong med starten i Grenland, första segern i Arvika och att nu få avsluta allting med ytterligare en seger, det är riktigt gött, sa Solberg efter finalen som dessutom avgjordes på hans födelsedag.
Bronsmedaljen säkrades under finalen av Peter Hedström som i sin VW Polo slutade på en fjärdeplats i tävlingen. Ramona Karlsson svarade för sin starkaste insats under säsongen genom att ta sig till final där hon slutade femma,

×