Claes-Göran Wetterholm vid trappan från filmen Titanic från 1997, en trappa som stämde lite med den som fanns i verklighetens Titanic. Foto: Claes Hall
Från ena sidan av modellen kan besökarna se in i Titanics inre.
För Gunilla Genrup har Titanic varit en betydande del av släktens historia.
Besökarna får göra entré till utställningen via en landgång.
Hjördis Ohlsson vid sin morfar Mauritz monter.
Gerda Lindells ring.

Titanics öde berör fortfarande många

Malmö Nämn Titanic, och många tänker på storfilmen om det mytomspunna fartyget som sjönk i april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg.
För Hjördis Ohlsson och Gunilla Genrup är det släkthistoria. Den är också en del av utställningen om Titanic som öppnar i Malmömässan i dag.

I en monter på utställningen finns en förlovnings- och vigselring som tillhörde Gerda Lindell, en av de 89 svenskar som omkom när Titanic sjönk. Gerdas bror Nils var morfar till Gunilla Genrup, som vid onsdagens pressträff berättade historien om ringen.
– Morfar Nils var Gerdas älsklingsbror, berättar Gunilla Genrup.
Ringen och dess historia har i mer än hundra år påverkat familjen. Genom en annan svensk som överlevde, August Wennerström, har berättelsen om Gerdas öde bekräftats.

Gerda Lindell och hennes make Edvard hade i flera år planerat att emigrera till Amerika för att söka sig ett bättre liv. Maken arbetade under flera år för att spara ihop till de 362 kronor det skulle kosta dem att åka med Titanic.
Släktingar och vänner (en av dem är Skånskans utsände fotograf Claes Halls mormor, vilket han får bekräftat under mötet med Gunilla Genrup) vinkar av dem på det som ska bli deras sista resa.
När Titanic sjunker hamnar de båda i vattnet. August Wennerström vittnade efteråt om deras kamp.
– Gerda försökte ta sig upp i livbåt A. Men hon orkade inte, och Wennerström klarade inte att dra upp henne. Det sista som hände när hon släppte taget var att ringen föll av och hamnade i båten där Edvard redan satt, säger Gunilla Genrup.
Enligt August Wennerströms vittnesmål grånade Edvards hår på kort tid, och han dör en stund senare.

När fartyget Carpathia sedan kom till undsättning togs de överlevande ombord. Räddningsbåten, med tre döda ombord, återfanns senare av ett annat skepp. Då fann besättningen Gerdas ring, som lämnades över till rederiet White Star Line. Genom sina passagerarlistor kunde den skickas tillbaka till Gerdas efterlevande.
– Sedan har den gått i arv i släkten. Min mamma hade den i en skolåda under sängen, och min storebror har haft med den i skolan och skickat runt i sin klass.
I dag äger Gunilla Genrup ringen, men har den permanent utlånad så att den numera kan beskådas på utställningar av miljoner besökare som fortfarande fascineras av Titanic och dess passagerares öde.

För Claes-Göran Wetterholm, en av världens främsta Titanickännare, är det just människoödena, som trots många års forskning i ämnet, fortfarande berör honom mest. Ett av kriterierna för att ett föremål ska ställas ut är också att det finns en historia kring dem.
– Det måste finnas en berättelse, ett fotografi och ett föremål kring varje objekt, säger han.
Claes Göran Wetterholms expertis har bland annat tagit honom på fyra expeditioner till platsen där Titanic förliste. Vid ett tillfälle hjälpte han till att ge Hjördis Ohlsson och hennes familj sinnesro genom att lägga ner en krans till minne av hennes morfar.
Senare fick hon se en filmsekvens från ceremonin.
– Då sa jag: ”nu har jag varit med på morfars begravning”, säger hon.

På utställningen finns en anteckningsbok som tillhörde hennes morfar. I den fanns bland annat adresser till bekanta som redan hade emigrerat till Amerika. Morfar Mauritz skulle stannat i Amerika några år för att tjäna pengar.
– Morfar ville bygga ett eget hus åt sin familj. Han skulle jobba som timmerman på Hudson river, säger Hjördis Ohlsson.
Claes-Göran Wetterholms expertkunskaper har också fört honom samman med James Cameron, regissören som ligger bakom Titanic, storfilmen från 1997.
– Det är den bästa Titanicfilmen som gjorts om det som aldrig hände, säger Claes-Göran Wetterholm, och beskriver därmed vad han tycker om hur regissören förhöll sig till forskningen om Titanic när han gjorde filmen.

De möttes vid en Titanic-utställning i Hamburg efter att filmen haft premiär i Tyskland.
Bland annat har Claes-Göran Wetterholm synpunkter på hur förste styrman Murdoch beskrivs. I filmen begår han självmord, efter att ha skjutit två passagerare. Vittnesmål talar emot detta.
Murdoch räddade livet på många män, då han lät dem gå i livbåtarna trots reglerna om att endast kvinnor och barn fick gå ombord. Men eftersom det fanns plats töjde han på reglerna.
– Men James Cameron ville inte lyssna på detta. För Amerikaner är det oftast svart eller vitt, säger Claes-Göran Wetterholm om mötet med regissören.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×