Johanna Westeson från Amnesty pekade på att ett tiggeriförbud är fel väg att gå.
Amnesty har totalt samlat in 2466 namn som vill stoppa Vellinges planer på att införa tiggeriförbud. På bilden en som skriver under vid fredagens manifestation i Vellinge. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Kyrkoherden Katharina Kummer uppmanade Vellingeborna att dela med sig istället för att förbjuda tiggeriet.
Stämningen var lugn och varm vid manifestationen på Stortorget i Vellinge.

Lugn aktion mot tiggeriförbud

VELLINGE Ett femtiotal personer samlades på Stortorget i Vellinge på fredagseftermiddagen för att protestera mot Vellinge kommuns planer på att införa ett tiggeriförbud.

Endast två poliser från orten fanns på plats och inga motdemonstranter syntes på torget. Inte heller några lokala politiker.
Däremot var en hel del Vellingebor som tog sig ut i solskenet för att skriva på Amnesty Internationals namnlista för att försöka stoppa tiggeriförbudet i kommunen.
Vellingebon Kjell Ahlberg är emot tiggeriförbudet och pekar på att EU-migranten Alina som sitter utanför Ica istället är ett positivt inslag på orten, när hon pratar med folk som går förbi.
– Det är obehagligt vilken människosyn som ligger bakom förslaget om tiggeriförbund. Många av dem som tigger på våra gator och torg har inget annat val än att komma hit och tigga, säger Robert Bergkvist från Hököpinge.

Han tog med sig grannen Elisabeth för att protestera mot förslaget, som antogs av kommunstyrelsen den 29 augusti och ska tas upp i kommunfullmäktige i nästa vecka.
– För att få politikerna att ändra sig samlar vi namn på en protestlista. Hitintills har vi fått in 2 600 namn digitalt och många skriver också på idag, berättar Klas Sivén i Malmös Amnestygrupp.
Johanna Westeson, som jobbar som jurist och sakkunnig på Amnesty pekar på att införandet av ett tiggeriförbud strider mot mänskliga rättigheter som yttrandefriheten och rörelsefriheten.
– Vi vädjar till Vellinges politiker att ta sitt förnuft till fånga och rösta ner förslaget och därmed bli ett föredöme för hela landets kommuner, istället för tvärtom, menar Johanna Westeson.

I sitt tal uppmärksammade hon också de europeiska romernas långa historia av stigmatisering och förtryck, även i Sverige.
– Då som nu säger man att romerna inte kan acklimatisera sig i samhället och därför inte släpper in dem. Ett förbud löser inte deras fattigdom utan bidrar enbart till ytterligaste misstänkliggöra en redan utsatt grupp, sa Johanna Westeson i sitt tal.

Katharina Kummer, som är kyrkoherde i Vellinge och Månstorps församling berättade historien om Astrid Lindgren Emil i Lönneberga som tog mat från Kommandoran i fattighuset och gav till de utsvultna fattiga på julafton.
– Enligt bibeln är du också en medmänniska och ska hjälp andra utsatta och i nöd. Tiggeriet är ingen långsiktig lösning men samtidigt löser inte ett tiggeriförbud fattigdomen heller, påpekade Katharina Kummer i sitt tal.

På en direkt fråga till den polispatrull som fanns på plats fick tidningens reporter svaret att inga polisanmälningar har gjorts mot de tiggare som finns utanför matvarubutiker i Vellinge, Höllviken och Skanör.
– Det har aldrig varit några incidenter i vår kommun vad jag vet. Tiggeriet här sker lugn och stilla och det är få tiggare, säger områdespolis Gunilla Hellichii.
Hon och hennes kollega har ännu inte har fått några direktiv på vad ett tiggeriförbud skulle innebära för de lokala poliserna.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du grillat i trädgården än?

Loading ... Loading ...
×