Ystad tredje bäst i Skåne enligt ny ­klimatranking

Ystad Ystads kommun hamnar på en 13:e plats när Svenska Miljöinstitutet kartlägger kommunernas arbete med klimatanpassning. I Skåne är bara Lomma och Lund som rankar högre.

202 av landets 290 kommuner är det som deltar i Svenska Miljöinstitutets ranking. För tredje året kartlägger man de deltagande kommunernas arbete med klimatanpassning. Kommunerna fyller en central funktion i arbetet med att minska risken för negativa konsekvenser av ett förändrat klimat, skriver organisationen. Kommunernas arbete poängsätts och Ystad hamnade på 29.5 poäng av maximalt 33.

– I Ystad har vi ett väl etablerat klimatanpassningsarbete när det gäller stigande havsnivåer och erosion. En mer omfattande klimatanpassningsstrategi kommer att tas fram och kopplas till det pågående arbetet med att aktualisera översiktsplanen, säger Mona Ohlsson Skoog som är miljö- och klimatstrateg på Ystads kommun.
Stefan Malmberg, ordförande i miljönämnden, är nöjd med resultatet.
– Vi står oss väl i konkurrensen och i Skåne är det endast Lomma och Lund som har högre poäng. Jag är väldigt nöjd med våra insatser och vår fina placering tyder på att våra insater fungerar, säger han.

Förra året hamnade dock Ystad högre upp – på elfte plats rankades man då. Men då fick man 28.5 poäng jämfört med årets 29.5. Av alla kommuner som deltog var det bara en som kammade hem maxpoängen på 33 poäng – Uppsala. Lomma kommun kom på andra plats med 32.5 poäng. Lund kom på en elfteplats.

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×