På sin gård från 1870 har Elin Gunnarsson och Christian Örnberg öppnat ett mindre musteri som de håller öppet på deltid. – Det gör inget om frukten är lite kantstött, säger Elin Gunnarsson. Foto: Nina Eggerth
Elin Gunnarsson och Christian Örnberg häller ner frukt från gården i krossen.
Färsk must rinner ur hydropressen där en vattenfylld ballong pressar fruktkrosset genom en silduk.

Sydkusten har fått musteri i litet format

Trelleborg Frukten på de sex äppelträden och det ensamma päronträdet fick Elin Gunnarsson och Christian Örnberg att tänka till. Nu öppnar de minimusteri hemma på gården.

Någon kilometer från havet strax utanför Simremarken kan man numera lämna in sina äpplen och päron och hämta ut dem som must. Stallet på Elin Gunnarssons och Christian Örnbergs gård är ombyggt till ett vitkaklat musteri.
Paret flyttade till gården för tre år sedan för att lämna stadspulsen i Stockholm dit båda flyttat för att jobba. Christian Örnberg kommer ursprungligen från Värmland och Elin Gunnarsson har rötterna i Lund.
I fjol fick de rikligt med frukt på sina träd och lämnade in den för mustning, men tyvärr kunde de inte få tillbaka must från den egna frukten.
– Då bestämde vi oss för att själva köpa in den utrustning som behövs och sen kom idén att musta även åt andra. Hos oss får man tillbaka must från den frukt man lämnat in, berättar Christian Örnberg som startat företaget Sydkustens Gårdsbryggeri AB tillsammans med hustrun.
Den som vill musta måste ha med sig minst cirka 40 kilo frukt, vilket motsvarar fyra fulla papperskassar. Frukten vägs och tvättas innan den hamnar i krossen där den finfördelas för att sedan hamna i pressen. Det finns olika typer av pressar.
– Vi har en hydropress, där musten pressas ut genom en silduk tack vare en ”ballong” i mitten som fylls med vatten och successivt växer, förklarar Elin Gunnarsson medan hon langar krossad frukt i pressen.
Hon arbetar som redaktör på en veckotidning medan maken är fotograf. Tanken är att han ska sköta den största delen av arbetet med musteriet. Nu har de öppet två halvdagar i veckan. Idag fredag är det öppet 15-19 och 9-13 imorgon lördag.
– Öppettiderna kommer att variera och därför är det bäst att kolla vår hemsida för att få aktuell information innan man kör hit, säger Christian Örnberg.
Sista steget i mustningsprocessen är pastöriseringen, som gör att produkten får lång hållbarhet. Därefter hälls musten i bag in box.
I framtidsplanerna finns att utöka med hantverksmässigt bryggd öl. Intresset har funnits i många år och de har bryggeriutrustning, men än så länge framställs det bara öl för egen konsumtion.
–Öl är också ett spännande hantverk med några enkla ingredienser, säger Christian Örnberg.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×