Susanne Meijer (S) ger sig in i kyrkopolitiken

HÖRBY Hon har redan det tyngsta politiska uppdraget i Hörby kommun i egenskap av kommunalråd.
Men det hindrar inte kommunalrådet Susanne Meijer (S) från att ge sig in i kyrkopolitiken också. Hon är ett av toppnamnen på Socialdemokraternas lista i valet till kyrkofullmäktige på söndag.

Det finns bara tre nomineringsgrupper att rösta på i kyrkovalet lokalt i Hörby: Socialdemokraterna, Centerpartiet och Borgerligt alternativ. Detta till skillnad mot förra valet då även SPI och Kyrkans Väl ställde upp.

Socialdemokraternas lista toppas av S-veteranen Ulla-Britt Thiman. Tvåa på listan är Robert Stenbeck, och på tredje plats återfinns Hörbys kommunalråd Susanne Meijer (S).
Det är första gången hon ställer upp i kyrkovalet, och hon tror inte att det blir några problem att få tid att ägna sig åt kyrkan också, trots att hon har det kanske mest arbetskrävande politiska uppdraget i kommunen som kommunalråd.

– Jag ska nog hinna med både och. Jag har stämt av med Ulla-Britt Thiman, och det är inte jättemånga möten i kyrkan. Det rör sig bara om 1-2 två möten per kvartal, säger Susanne Meijer.

Varför vill du engagera dig i kyrkopolitiken?
– Svenska kyrkan är en stor aktör i samhället och gör ett fantastiskt arbete. Min första stora kontakt med Svenska kyrkan var när jag jobbade på onkologen som distriktssköterska. Vi hade med mycket samarbete med kyrkan, bland annat i sorgegrupperna.

– Sen tycker jag att kyrkan har gjort ett jäkla bra jobb när det gäller flyktingsituationen. Man har ställt upp för många människor i nöd och jobbat på ett bra sätt när det gäller utsatta.
Susanne Meijer säger att hon vill jobba för att kyrkan ska vara till för alla.
– Det är argument som vi jobbar med i S, att ha en folkkyrka som är till för alla oavsett om man är kristen eller inte. Vi ska arbeta för en jämställd och solidarisk kyrka. Och så behövs det fler yngre som engagerar sig i Svenska kyrkan.

Bara för att hon satsar på kyrkopolitiken har Susanne Meijer inga planer på att trappa ner på sina upprag i kommunen. Hon är redo att fortsätta i komunpolitiken nästa mandatperiod också, avslöjar hon under intervjun.

Du ställer alltså upp för omval i kommunen 2018-2022?
– Ja, om våra medlemmar menar att jag ska fortsätta så är jag tillgänglig för vår valberedning, säger Susanne Meijer.
Ulla-Britt Thiman, som toppar Socialdemokraternas lista, säger att det är många frågor inom kyrkan som ligger henne varmt om hjärtat och som hon tänker fortsätta arbeta med. Inte minst kyrkans internationella engagemang och de sociala frågorna.
– Det är viktigt att kyrkan ställer upp och hjälper människor som är i behov av det. Sen vill jag verka för en god personalpolitik, och att våra anställda har det bra.

– Diakonerna gör ett väldigt fint arbete i församlingen, och det är också av stor betydelse, säger Ulla-Britt Thiman, som är vice ordförande i kyrkofullmäktige.
Att få bra balans mellan landsbygd och tätort, och att ha ett rikt gudstjänstliv och en kyrka som är välkomnande för alla, är frågor som Sonja Persson (C) gärna lyfter fram. Hon är förstanamn på Centerns lista, och är ordförande i kyrkofullmäktige.

– Diakonin är kolossalt viktig. Det finns väldigt många ensamma människor i samhället som behöver stöd, säger Sonja Persson.
Efter förra kyrkovalet gick Västerstads församling upp i Hörby församling och totalt ansvarar den nya storförsamlingen nu för tio kyrkobyggnader.
– Vi har många gamla kyrkor i församlingen. De är inte bara kyrkor, utan även ett kulturarv. Målsättningen är att alla kyrkorna ska vara kvar och hållas öppna.
För Anette Persson (M), förstanamn på Borgerligt alternativs lista, är diakonin en central fråga.
– Det är en viktig bit. I dagens samhälle finns det många ensamma människor. Det är viktigt att ta hand om de äldre och att de får känna sig viktiga även när de blir gamla.

– Kyrkan ska arbeta för att föra ut evangeliet om Jesus. Det är även viktigt att bevara kyrkan som en folkkyrka. Vi ska ha en kyrka där vi trivs tillsammans och arbetar för att ha en fin gemenskap, säger Anette Persson.

Dagens fråga

Ska du besöka dansfestivalen i Staffanstorp i helgen?

Loading ... Loading ...

Tv

×