Överbliven kaffesump kan lätt förvandlas till något helt annat. Paul Svensson har receptet. FOTO: Joakim Stierna
Pia Jensen visade pajen hon gjort med fänkål som bas. Det är en underskattad grönsak som hon nu vill försöka få skolbarnen att uppskatta mer.
Paul Svensson samlade då och då skolkockarna för att förklara ett moment och gav massor av tips på hur de ska lyckas med sina rätter.

Stjärnkock bakade knäckebröd på sump

lund Vad är egentligen skräp? Att så mycket slängs är bara för att vi brister i kreativitet i köket när det gäller att ta tillvara på råvarorna.
Det var stjärnkocken Paul Svenssons budskap när han under onsdagsförmiddagen lagade annorlunda maträtter tillsammans med 25 skolkockar.

– När man inte vet vad man kan göra med en del av en råvara, hamnar den i soppåsen. Men det är först när vi släpper taget om den ner i avfallskärlet som det blir skräp, säger Paul Svensson.
Ett exempel som han lärde ut under matlagningssessionen i Svaneskolans hemkunskapssal, var hur bönväxter kan användas på ett bättre sätt.
Idag tar de flesta av oss vara på bönorna, medan skidorna som de vuxit i slängs.

Paul Svensson visade hur skidorna kan förvandlas till en läcker soppa.
– Så vad är premien – bönorna eller skidorna när man vet att det går att göra en så god soppa? Dessutom är skidorna gratis för de inte tas till vara på, säger han.
Eller sumpen som vi i dag utan att tänka på kastar bort när kaffet är klart.
– Sumpen är fiberrik. Om vi blandar den med något annat fiberrikt – överblivet bröd – rör ihop det med vatten och kavlar ut och gräddar i ugnen, får vi ett underbart aromatiskt knäckebröd. Det smakar knappt kaffe trots att det innehåller en tredjedel av den råvaran.
Paul Svensson lyfte också fram hur grönsaker kan bära hela rätter om vi bara ägnar dem mer omsorg.
Kockarna fick arbeta med kålrabbi, som skivades, bräserades i ugnen och sedan stektes med en kryddblandning.

– Vi behandlar den på samma sätt som en bit fläskfilé. Rätten behöver inte vara vegetarisk för det. Vi kan tillföra proteinet i slutet. Jag vill bara få igång tankesättet. Proteinet behöver inte vara huvudbärande. Det blir så annorlunda om vi istället bygger upp en rätt med grönsaker, säger Paul Svensson.

Pia Jensen, kock på Flyingeskola i Eslöv, var entusiastisk över workshopen.
– Det är jätteinspirerande att få var med. Man känner hur man får en adrenalinkick, säger hon.
Eftersom Pia Jensen arbetar i Eslövs kommun skulle hon egentligen inte delta. Men under tisdagen kom ett återbud och hon fick frågan om hon ville komma.
– Jag gick till skolan och arbetade från klockan sex i går kväll. Sedan var jag där igen klockan sex i morse. Barnen ska inte behöva märka att jag är borta, säger hon.

Dagens fråga

Var det rättvist att Real Madrid vann Champions League?

Loading ... Loading ...

Tv

×