Håkan Isaksson fick sin belöningför rådigt ingripande när en klättrare blev hängande upp och ner i en äventyrsbana i Ålstorp. FOTO: MARIANNE PERNBRO
Håkan Isaksson belönades av Brandskyddsföreningen, representerad bland annat av Per Björkman, verksamhetsledare i Skåne.
Håkan Isaksson var glad över belöningen men känner sig inte som en hjälte. Alla som var där gjorde allt de kunde, säger han.
Blommor och diplom och en present fick Håkan Isaksson ta emot.

Räddade klättrare som blivit hängande

ÅLSTORP Håkan Isaksson reagerade blixtsnabbt när kompisen föll från äventyrsbanan och blev hängande upp och ner i säkerhetsselen tolv meter över marken.

Han hade själv gått klart banan och stod med de andra på marken när kamraten föll, men kastade sig upp i träden igen och fram till den andre.

– Han hade slagit runt i fallet. Säkerhetsselen gled ner till knäna och han blev hängande i knävecken. Han hängde så långt ner att jag inte nådde honom uppifrån banan. Jag fick själv hänga mig i knävecken på brädan och så hävde han sig upp så jag lyckades få tag i hans tröja. Då var han mycket medtagen.
– Sen kom personal från anläggningen med rep och vi lyckades få det om ryggen på honom och få upp honom så han inte längre hade huvudet ner, berättar Håkan Isaksson.
– Att mannen själv behöll lugnet trots att han hängde så illa bidrog till att allt slutade bra.
Det dröjde 45 minuter innan räddningstjänstens korgbil kom dit men tack vare Håkans insats härdade mannen som fastnat ut.
På torsdagen belönades Håkan Isaksson från Eslöv av Brandskyddsföreningen för sitt rådiga ingripande.
– Jag gjorde det man ska göra. Alla i gänget gjorde vad de kunde. Några hämtade kuddar och lade på marken, en annan larmade 112.

Håkan Isaksson var glad över belöningen men känner sig inte som en hjälte säger han.
– Man vet inte hur man reagerar i en nödsituation. Jag handlade instinktivt och eftersom jag inte har problem med höjder och har gått banan tidigare så kände jag att det var det jag kunde göra. Men så fort som jag tog mig runt för att nå fram till honom har jag aldrig gjort förr och kan nog inte göra om heller. Jag for fram, jag minns det nästan inte, jag bara handlade, säger Håkan Isaksson.
Reaktionen kom efteråt när kamraten förts till sjukhus och allt gått bra.
– Då var jag totalt slut. Och det gällde även för andra i vårt sällskap. När jag kom hem fick jag lägga mig i soffan.

Är du avskräckt från att gå banan efter detta?
– Inte alls, jag tycker fortfarande det är roligt.
Olyckan inträffade i april i år på höghöjdsbanan Treewalker i Ålstorp i Kävlinge kommun.
Här ska klättrare ta sig mellan olika plattformar uppe bland träden. Till hjälp har de lianer, hängbroar, linbanor och nät. Det finns olika svårighetsgrad och höjd på banorna och man har klättersele.

Även den 43-årige man som blev hängande hade sele, men den gled ner till knävecken i fallet. Hade selen gått upp över axlarna hade han troligen inte hamnat så illa.
Den vanligaste anledningen till att folk faller är att de överskattar sin förmåga, blir trötta och ramlar, sade Thomas Ljungberg som driver banan till SkD i våras efter olyckan.
Då ska säkerhetsselen fånga upp klättraren som ska vara fäst i minst en lina. Efter olyckshändelsen i april skulle anläggningen öka säkerheten och göra fler stickprovskontroller så att ingen ändrar selen.

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×