Mats Carlsson är biträdande polisområdeschef i Malmö.

10 000 målvaktsbilar skrivna i Malmö

Malmö I år har polisen beslagtagit 1 000 målvaktsbilar, vars ägare ofta har skulder på flera tiotusentals kronor. I staden är omkring 10 000 målvaktsbilar skrivna, och utgör ett ständigt irritationsmoment för kommunen och polisen.

Klockan 21.15 påonsdagskvällen uppmärksammade en bärgare att obehöriga befann sig inne på kommunens uppställningsplats för målvaktsbilar.

Polisen kom till platsen och två män i 30-årsåldern kunde gripas. Två bilar hade flyttats på området och en av dem visade sig tillhöra en av männen, som hade böter på omkring 20 000 kronor.

En liknande händelse inträffade i helgen, då rutorna på totalt 80 bilar krossades inne på området.

De många målvaktsbilarna i staden har länge varit en nagel i ögat för polisen. En och samma person kan äga tusentals bilar och hyra ut dem till andra. Vid böter eller olyckor kan föraren bara promenera iväg utan några konsekvenser, då straffet hamnar på ägaren som aldrig betalar. Metoden används flitigt av kriminella gäng för att undgå polisen.

Även kommunen har retats av hur bilarna kan stå slarvigt parkerade i princip var som helst, vilket påverkar trafiken och parkeringssituationen i staden.

Men ny lagstiftning innebär att polisen kan beslagta fordon vars ägare har minst 5000 kronor i skulder på fordonet. Ofta känner polisen ute i fält igen bilarna som används, och om de ser dem stå till exempel felparkerade ringer de bärgare.

För att få tillbaka fordonet måste ägaren betala sin skuld, annars skrotas eller säljs det. Sedan årsskiftet har polisen beslagtagit cirka 1000 målvaktsbilar, en enorm ökning från tidigare år.

– Det som händer är en markering och en motreaktion från de kriminella. Men vi kommer inte att ge upp bara för att de försöker ta tillbaka vad de tror är deras. De påverkas av beslagen, det märks att det svider, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

– Men det är även andra som väljer att skaffa en målvaktsbil för att slippa att betala försäkringar och andra avgifter. Det innebär att den som blir till exempel påkörd av en sådan bil står helt rättslös och helt utan chans till ersättning. Detta påverkar alltså även andra i samhället.

Han uppskattar att det finns omkring 10 000 målvaktsbilar vars ägare står skrivna i Malmö. Men det betyder inte att alla bilarna befinner sig där.

– Det är en siffra som man ska vara försiktig med. Vi har sett Malmöägda målvaktsbilar i Stockholm, säger Mats Karlsson.

Nu vill Mats Karlsson också att polisen ska kunna stoppa uppenbara målvaktsbilar även om de inte står felparkerade.

– Idag måste den vara felparkerad, vilket är orimligt. Det är en fråga för framtiden om man vill förändra det här, man borde kunna ändra så att vi kan stoppa bilar och ta dem i beslag, säger han.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×