Kenneth Andersson har påbörjat sin femte säsong i rad som tränare i IFK Ystad. Foto: Jonny Nilsson/Arkiv

”Nytt” IFK Ystad även denna säsong

HANDBOLL För Kenneth Andersson är det mesta sig likt när han nu står inför ännu en säsongsstart som handbollstränare i IFK Ystad.

Premiäromgången
Lördag 16/9: Kungälv-Country (15), Amo HK-Önnered, Torslanda-IFK Ystad HK, Skånela IF-Rimbo HK Roslagen och IFK Tumba-HK Varberg (16).
Söndag 17/9: Hallby-Tyresö (17).
Tisdag 19/9: RP IF Linköping-Lindesberg (18.45).

– Som vanligt är det till att börja om och bygga nytt, konstaterar Kenneth aningen bittert inför sitt femte tränarår i IFK.
– Det är klart man hoppats på bättre kontinuitet.
Närmast kommer IFK från en säsong i den svenska herrhandbollens finrum, handbollsligan.
Där blev laget sist.
– Hoppet levde in i det sista, men med facit i hand räckte vi inte till, medger Kenneth.
Nu är det åter allsvenskan som gäller.

Stommen från förra säsongens elitlag har försvunnit. Borta är målvakterna Philip Åkesson och Torbjörn Jacobsson, mittsexan Mattias Kvick, skytten Henrik Dahlberg, kantspelarna Erik Gannby och Oscar Göteby, högernian Oskar Hansson, kämpen Daniel Wolf och försvarsjätten Sebastian Tedenlid. In har YIF-förvärven Axel Eriksson och Oscar Zareba kommit, liksom Simon Aulén (närmast från norska Halden), Jack Månsson (Drott) och bröderna Linus (målvakt) och Oliver Olsson (Alstermo).
– Det är klart att det inte är optimalt att ständigt tvingas släppa färdiga spelare och i stället plocka in ungdomligt och talangfullt. Det är svårt, framför allt när man går upp, säger Kenneth.
I allsvenskan nämns dock ”di röe” med respekt. Och siktet är högt ställt.
– Vi kommer att bli bättre och bättre under säsongen och det är bara att hoppas att vi är bra med vid årsskiftet. Det tar tid att spela ihop ett nytt lag. Att gå upp igen är lättare sagt än gjort. Vi ska försöka knipa en kvalplats och sedan ta det därifrån. Men årets serie ser ut att kunna bli väldigt jämn. Ett getingbo med Hallby som min favorit. Många lag har fått behålla sina trupper och tillika förstärkt.

Han beskriver försäsongen som en liten katastrof.
– Vi har ju inte spelat bra i en enda match, mer än i perioder. De djupa dalarna har varit för många och långa. Resultaten har varit dåliga. Visst, vi har mött elitlag som Lugi och YIF, men vi har också förlorat mot allsvenska nykomlingar och division 1-lag, påpekar Kenneth Andersson.
I premiären, som för IFK:s del går på lördagseftermiddagen, väntar nykomlingen Torslanda på bortaplan,
– De vann sin division 1-serie rätt överlägset och har värvat en del spelare, upplyser IFK-tränaren.
Christoffer Nilsson och Henrik Knudsen, som i år även agerar som hjälptränare, har varit skadade de senaste veckorna och kan komma att missa premiären. Däremot räknar Kenneth med att både Johan Nilsson och Henrik Bosson, som också avstått matchspel på sistone, ska kunna medverka.

Premiäromgången
Lördag 16/9: Kungälv-Country (15), Amo HK-Önnered, Torslanda-IFK Ystad HK, Skånela IF-Rimbo HK Roslagen och IFK Tumba-HK Varberg (16).
Söndag 17/9: Hallby-Tyresö (17).
Tisdag 19/9: RP IF Linköping-Lindesberg (18.45).

×