Nazistledares fru nekas vapenlicens

Vinslöv En kvinna som är aktiv medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) nekas tillstånd till ett jaktvapen, den främsta anledningen till det är att hon är gift NMR:s ledare Simon Lindberg. Kvinnan har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Den 24-åriga kvinnan har ansökt hos polisen om tillstånd att inneha ett jaktgevär, men nekats detta. I beslutet konstaterar polisen att kvinnan visserligen är ostraffad och uppfyller de rent formella kraven (inga alkoholprobelm eller medicinska problem) för att få inneha hagelgeväret, men att det finns andra bitar som gör det olämpligt att ge kvinnan tillstånd till jaktvapnet.
Det som polisen särskilt trycker på är att kvinnan är medlem i NMR (som polisen beskriver som en högerextrem militant nazistisk organisation), och är gift med NMR:s nationelle ledare Simon Lindberg som dömts för flera brott. Simon Lindberg åtalades dessutom nyligen för hets mot folkgrupp efter ett tal på Mynttorget i Stockholm i fjol, då han höjde sin högra arm och ropade ”hell seger” för de närvarande.
Den regionala underrättelseenheten har gjort bedömningen att kvinnan rör sig i en miljö där hot och grovt våld förekommer frekvent. Därför finns det en överhängande risk för påtryckningar, hot och våld som kan leda till att kvinnan inte har förmåga att bibehålla kontrollen över vapnet, och i förlängningen kan det komma att användas i kriminella sammanhang. Denna bedömning delas av polisen som därför nekar kvinnan tillstånd.
I överklagandet till förvaltningsrätten skriver kvinnans ombud att det inte finns någon grund att tro att vapnet kommer att missbrukas, och att hon uppfyller vapenlagens krav på omdöme och laglydighet.

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×