Plast- och linoleummattor rivs ut. Varje våning i huset hade sin egen färg, med rosa på våning ett.
Tiden har stått stilla sedan polisen flyttade ut.
Det syns fortfarande att huset ...
... varit hem ...
... för poliser ...
Den gamla domsalen som på 60-talet byggdes om till ordersal. Den kommer att bevaras och byggas om till samlingslokal för den blivande bostadsrättsföreningen.

Här rivs det efter lagens arm

DAVIDSHALLSTORG En bit in i entrén finns en nerbuktning i golvet, platsen där besökare brukade stanna.
Just det minnet från polisens tid i huset vid Davidshallstorg kommer nog inte att bevaras. Däremot en hel del andra minnen, bland annat den stora ekdörren i entrén mot Verkstadsgatan.

Det är dock inte riktigt säkert att dörren går att använda som just dörr i framtiden.
– Men vi ska använda den, men vi vet inte riktigt till vad.
Det säger Emil Nilsson, projektledare på Riksbyggen, när han visar runt i det utrymda polishuset vid Davidshallstorg, byggnader som nu ska förvandlas till bostäder.

Den ursprungliga byggnaden invigdes i december 1934 av dåvarande socialministern Gustav Möller. Därefter har huset byggs om och till när polisens behov ändrades. I mitten på 50-talet byggdes en vinkelbyggnad och i slutet av samma decennium byggdes fyravåningshuset mot torget på med en femte våning.
I slutet på februari 2015 flyttade de sista polisenheterna ut. Ett drygt år senare bytte byggnaden åter ägare. Riksbyggen köpte fastigheten Kamelen 14 av Söderport fastigheter för 170 miljoner kronor för att bygga om polisernas gamla högkvarter till bostäder.

Exakt hur ombyggnaden ska se ut är inte klart. Diskussioner pågår ännu med kommunens stadsbyggnadskontor
– Det är en lång process och det är många som ska tycka. Men vi har jobbat fram ett förslag som vi är nöjda med, säger Emil Nilsson.
Det innehåller 120-130 nya bostadsrätter, från 25 till 185 kvadratmeter. Idéer hos tidigare ägare om att bygga radhus ovanpå befintliga byggnader är bortsorterad.
– Det tycker vi är en sämre lösning. Vi jobbar hellre med hela våningar och sammansatta lösningar.

För närvarande pågår rivningsarbetena på innegården. Den halvcirkelformade häktesbyggnaden är borta och inom kort hugger grävskoporna in på tillbyggnaden från 50-talet. Den ska rivas för att sedan byggas upp igen.
– Konstruktören avrådde oss från att behålla den. Den är byggd som ett smalt kontorshus och det hade varit svårt att få in nya, bredare trapphus, säger Emil Nilsson.

Marken måste först saneras. Innan polishuset byggdes fanns Kockums mekaniska verkstäder här. I rivningsjobbet ingår också att återvinna metall och tegel.
Och en hel del material från polishustiden kommer att användas igen. Fönsterbänkar i sten har sparats liksom dörrar.
–Och här, under plastmattan, säger Emil Nilsson och pekar, hittade vi fin fiskbensparkett. Den ska vi också försöka bevara.

Rivningen ska vara avslutad vid årsskiftet. När själva ombyggnaden, som beräknas ta två år, kan starta är ännu oklart.
– Det är ett sådant tryck på stadsbyggnadskontoret så det är svårt att säga när bygglovet kan bli klart. Så jag vågar inte uttala mig om det.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×