Ett av flera nya träd som planterats kring den botaniska trädgården – ett gingkoträd med mycket gamla anor. det fanns med redan på dinosauriernas tid, berättade Sofie Olofsson Foto: Lennart Larsson
Under de taggiga frukterna finns ätliga kastanjer, berättade Sofie Olofsson.
Ett av två förslag hur den östliga entrén till den botaniska trädgården ska se ut, Laura Bergmans Smultronställe.
I den botaniska trädgården finns växter från hela världen, berättade MKB:s Ikhlas Ramadan.
Nezir Gashi tillsammans med Asmaa Rifai passade på att berätta om odlingarna på Linnéa fritidsgård.
Elever på Örtagårdsskolan har fått berätta vad de gillar bäst i en trädgård.

Ett grönare Rosengård med botanisk trädgård

ROSENGÅRD Om man vill se ett väldigt gammalt träd kan man leta vid den botaniska trädgården på Hårds väg i Rosengård.
Här står numera ett gingkoträd, ett träd som fanns redan på dinosauriernas tid.

På torsdagen var det dags att inviga trädgården och ta en rundvandring bland de nya träd som MKB planterat i samarbetet med elever på Örtagårdsskolan.
De gröna planerna startade redan för tre år sedan när man på MKB uppmärksammade att flera popplar i området började nå en ålder då de tappar grenar och blir farliga för omgivningen.
Popplarna ska på sikt sågas ner och ersättas enligt MKB:s trädpolicy – två nya träd för ett gammalt. Men varför inte låta barn i området komma med idéer om ersättningsträd?
– Så Örtagårdsskolan fick frågan om de ville vara med. Och det passade in i deras undervisning, berättar Patrik Jönsson, fastighetsförvaltare på MKB.

Elever från skolan fick veta mer om de 40 sorters träd som finns i området och därefter välja ut och rösta på 15 av dem som ersättningsträd.
Inte nog med det. I området har det också anlagts trädgårdsöar med örter och blommor, en botaniska trädgård, för området.
På torsdagen var det dags att uppmärksamma allt det gröna med grönt från nätverket Odla i stan, kommentarer kring trädgårdarna från elever om vad som är det bästa med en trädgård, bilder från fritidsgården Linnéas egna odlingar och presentation av två förslag till ny entré i öster.
Dessutom fanns Sofie Olofsson och Magnus Nyquist från Botaniska trädgården i Lund för att berätta mer om de ersättningsträd som redan planterats.

Första anhalten blev hos det nyplanterade gingkoträdet.
– Det här trädet har funnits på jorden sedan dinosaurierna gick här, i 200 miljoner år. Det finns inget annat träd som ser ut som det här, det har inga släktingar. De är utdöda allihopa, berättade Sofie Olofsson.
Nästa stopp blev hos ett godare träd – hos den ätliga kaastanjen.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×