Drottning Silvia välkomnas till Malmö live och invigningen av kongressen av professorerna Pia Sundgren och Alex Rovira från ESNR, European society of Neuroradiology. FOTO: Björn Lindgren/TT
Drottning Silvia öppningstalade på kongressen och var också närvarande vid eftermiddagens programpunkter som handlade om demens och Alzheimers sjukdom. FOTO: Björn Lindgren/TT

Drottningen öppningstalade på Malmö live

malmö Drottning Silvia invigningstalade på Malmö live på torsdagen inför 700 neurovetenskapliga specialister från hela världen. Hon var inbjuden av arrangören ESNR och berättade bland annat om de erfarenheter som hon själv gjorde när hennes mamma drabbades av demens.
ESNR står för European society of neuroradiology. Organisationen invigde sin 40:e konferens i Malmö på torsdagen. Läkare, professorer med flera från 60 olika länder har konferens i Malmö i flera dagar. På Clarion Malmö live märktes det tydligt att en speciell gäst var i antågande. Entrén städades noggrant innan drottningens ankomst. Personalen menade att detta gjordes ofta men frågan är om inte torsdagens putsning av glasrutor och dammsugningen av gummimattorna sammanföll med drottningens besök.

Drottningen anlände till Malmö live vid 13-tiden för att sedan öppna konferensen en timme senare.
Vid entrén togs hon emot av professor Pia Sundgren som är ordförande för kongressen och professor Alex Rovira som är president för ESNR. Pia Sundgren är avdelningschef för diagnostisk radiologi vid Lunds universitet.
– Det är en ära att vara här, på den 40:e träffen hos ESNR. konstaterade drottning Silvia som givetvis höll öppningstalet på engelska. Detta är första gången på 25 år som ESNR arrangerar sitt årliga möte i Sverige. Senaste gången var i Stockholm 1992.
– 2,5 decennium har gått sedan dess. Många framsteg har gjorts, inte minst inom diagnostiseringen och behandlingen av patienter med olika neurodegenerativa tillståd som demens. Ett ämne som ligger mig speciellt varmt om hjärtat.
Här fortsatte drottningen med att berätta om sina personliga erfarenheter och grundandet av stiftelsen Silviahemmet.
– För 25 år sedan diagnostiserades min mamma med demens. Det var en smärtsam upplevelse. Speciellt för henne men också för oss, hennes familj.
– Den svåra tiden ledde ändå till någonting positivt. 1996 grundades stiftelsen Silviahemmet.
Silviahemmet arbetar med demensvård och utbildning. Drottning Silvia nämnde också ett intressant föredrag som hålls på söndag. Det tar upp hur hjärnan och ryggraden påverkats efter det att barn som sysslar med thaiboxning drabbats av hjärnskador.
– Jag tror att vi alla håller med om att barn inte ska utsättas för risken för att ådra sig en hjärnskada. Men om vi vill sätta stopp för potentiella skadliga övningar måste vi ha fakta som leder oss till de rätta besluten.
Hon fortsatte med att poängtera hur viktig forskningen är för att ta hand om alla på bästa sätt.
– Oavsett om vi förespråkar barns rätt till en säker och hälsosam barndom eller den bästa möjliga vården för dem som lider av demens spelar vetenskapen en ytterst viktig roll.
– Ju mer kunskap vi har desto mer kan vi göra för att hjälpa de mest sårbara individerna i samhället.
Efter drottningens tal fortsatte konferensen med föredrag om bland annat kärlsjukdomar och dess betydelse för demens,
Drottningen lyssnade till tre olika föredragshållare under eftermiddagen och vid 16-tiden var det dags att lämna Malmö live för hemfärd till Stockholm.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×