Kultursekreteraren Sara Horvath som är samordnare för Kulturnatten och konstnären Antonia Lindell ser fram emot Kulturnatten. Utöver sin egen utställning hoppas Lindell hinna se filmen The Square i regi av Ruben Östlund.

Blickar mot Kulturnatten

höör Evenemanget har växt fram till en mindre folkfest för stora och små. För sjätte året i rad arrangeras Kulturnatten i Höör med ett digert utbud nu på fredag. Arrangörerna håller fortsatt tummarna för att bluesartisten Peps Persson ska medverka vid invigningen av Walk of fame.

– Vi räknar med 1 500 personer på Nya torg under fredagskvällen där kulturmarknaden just nu innehåller 15 utställare, säger kultursekreteraren Sara Horvath på en pressträff på Skolmuseet.

En annan utställare är glaskonstnären Antonia Lindell som ställer ut sina glasskulpturer i just museilokalen.
Hon är uppvuxen i Rolsberga men har varit runt i världen. Australien, Köpenhamn och till och med Japan.
Antonia Lindell tillbringade tre månader där hösten 2014.
– Jag blev inbjuden av Sweden Hills som är ett svenskt center i en liten by på ön Hokkaido i norra Japan, säger hon.
– Det var fantastiskt. Jag fick flygbiljetten betald, fick bo i ett hus och fick tillgång till ateljé och glashytta där jag kunde blåsa hur mycket jag ville.
Kulturkrockarna var många.
– Byn jag bodde i var som en kuliss. Alla husen hade byggts med material från Sverige, säger Antonia Lindell.

Hon har utbildat sig i Orrefors och varit assistent till en av formgivarna på Kosta Boda. Glas- och keramikskolan på Bornholm är en annan utbildning hon gått.
– Man kan säga att jag började bakvägen. Sedan har jag tagit mina chanser, berättar Antonia Lindell som har cirka 15 utställningar i bagaget.
Med start på fredagens Kulturnatt och två helger framåt är det Skolmuseet som utgör utställningslokal.
Det sker mycket annat på Kulturnatten. Den populära Spökrundan arrangeras även i år mellan 19.45 och 20.45 med start från Piparegatan. Klockan 22 blir det eldshow på Nya torg. På torget, Skolmuseet, Höörs kyrka, Kulturhuset Anders, Berggrenska gården, Höörs Gästis, Järnvägsgatan 14, Holma konst och Kvarnen blir det aktiviteter under hela kvällen. Se hela programmet på www.hoor.se.
Frågan som många Höörsbor vill ha svar på är om Peps kommer. Klockan 21 invigs nämligen Walk of fame på torget och Peps Persson är en av fyra som uppmärksammas.

onsdagseftermiddagen visste fortfarande inte arrangörerna om bluesikonen kommer.
– Det hade varit fantastiskt om han kom, säger Sara Horvath.

Dagens fråga

Sparar du på vattnet hemma i sommar?

Loading ... Loading ...

Tv

×