Ingrid Åkesson leder King Street Gospel och Ania Andersson är initiativtagare till konserten. Gospelmusiken hjälpte henne tillbaka när hon själv drabbades av psykisk ohälsa.
King Street Gospel i Hörby ordnar välgörenhetsgala med insamling till stöd för människor som drabbats av psykisk ohälsa.
Massor av härliga gospelsånger som skänker glädje, styrka och framtidstro utlovas på välgörenhetskonserten i Hörby kyrka.
King Street Gospel i Hörby ordnar välgörenhetsgala med insamling till stöd för människor som drabbats av psykisk ohälsa.
King Street Gospel i Hörby ordnar välgörenhetsgala med insamling till stöd för människor som drabbats av psykisk ohälsa.

Sjunger för att hjälpa andra

HÖRBY En välgörenhetskonsert av det lite annorlunda slaget hålls i Hörby kyrka på lördag. Då sjunger King Street Gospel för att hjälpa personer som har drabbats av psykisk ohälsa.
Initiativet kommer från Ania Andersson, som själv är med i kören. Hon har egna upplevelser av psykisk ohälsa och gospelsångerna blev hennes väg tillbaka.

King Street Gospel består av dryga 20-talet körentusiaster, med skiftande bakgrund, som förenas av kärleken till gospelmusiken. Kören träffas i EFS-kyrkan i Hörby på söndagskvällarna för att repetera under Ingrid Åkessons ledning.
EFS-kyrkan har sina lokaler på Hörbys egen King Street – Kungsgatan – och det var så kören fick sitt namn.

– Namnet är också ett sätt att visa att det är Jesus väg vi vill gå, förklarar Ingrid Åkesson, som har lett kören sedan starten för snart 25 år sedan.
På lördag, klockan 19, kommer även Hörby kyrka att fyllas av medryckande gospeltoner. King Street Gospel arrangerar en välgörenhetskonsert i kyrkan och temat är psykisk ohälsa.
En insamling kommer att göras till Psykiatrifonden och den ideella föreningen Mind under kvällen, och kören backas upp av ett väl sammantrimmat kompband från Glimåkra Folkhögskolas gospellinje 2016/2017.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk, och att sångerna och budskapet ska kunna hjälpa både de som är där och andra, säger Ania Andersson.
Ania har sjungit i King Street Gospel i 13 år, och det var hon som tog initiativet till välgörenhetskonserten.
Hon drabbades själv av psykisk ohälsa förra året, och gick igenom en livskris vilket fick till följd att hon tillfälligt lade körsången på hyllan.
– Jag hade det väldigt tufft under en tid. Det hände många saker på en gång runtomkring mig privat, och jag kunde inte hantera det och hamnade i en depression.
Hjälpen kom från oväntat håll. När det såg som mörkast ut hittade Ania ljuset i tunneln tack vare gospelmusiken, som blev som en läkande kraft. Musiken gav henne hopp och framtidstro igen.
– Det och min kristna tro hjälpte mig tillbaka. Gospel betyder hur mycket som helst för mig, och jag lyssnade mycket på gospelsånger när jag blev sjuk. Det är sånger och musik som berör och bygger på riktiga människoöden, säger Ania Andersson som nu är fullt återställd och är tillbaka i King Street Gospel igen.
Hon tycker att det pratas för lite om psykisk ohälsa, trots att det är så många som drabbas av sjukdomen.
– Det är precis som om det är tabubelagt. Folk håller uppe fasaden, för att visa omgivningen att man har ett perfekt liv trots att det inte alltid är så.
– Jag tror att nästan alla har erfarenhet av psykisk ohälsa i någon form, och vi vill visa att det finns en verklighet bakom den perfekta fasaden. Det känns viktigt att belysa och samla in pengar till det här, säger Ania Andersson.

Idén till välgörenhetskonserten fick hon under sjukdomsperioden.
– Jag fick dagdrömmar där jag såg framför mig hur vi ordnade en välgörenhetskonsert med kören. I julas berättade jag om det för Ingrid Åkesson, och hon var inte sen att nappa på idén.
Under konserten i Hörby kyrka på lördag kommer sång och musik att blandas med personliga berättelser om hur det är att drabbas av psykisk ohälsa.
Att Ania Andersson hittade tillbaka från depressionen, och gick stärkt ur krisen, tack vare gospelmusiken är inget som förvånar Ingrid Åkesson.
– Man blir glad och berörd av gospel. Sång rent allmänt är väldigt läkande. I Helsingborg finns det till och med läkare som skriver ut körsång på recept till sina patienter, berättar Ingrid Åkesson.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×