Man döms för bilattack

Malmö Söndagen den 23 juli körde en 18-årig man på tre personer med sin bil på en trottoar på Dalaplan. Nu döms han för misshandel.

Det var när 18-åringen kom fram till korsningen Trelleborgsvägen/Dalaplan/Ystadvägen som han fick syn på en bekant.
Männen ska enligt den bekante ha haft någon slags konflikt sedan tidigare, men har inte velat utveckla saken närmare i förhör.

18-åringen gjorde en plötslig u-sväng och körde upp på trottoaren på andra sidan gatan. Bilen träffade då den bekante och ytterligare en person och de skadades lindrigt.
Sedan vände 18-åringen om och körde från platsen.
I rätten har 18-åringen nekat till att han ville köra på personerna och menar att han inte känner dem sedan tidigare.

Det köper dock inte rätten, då den påkörde mannen i förhör direkt namngav 18-åringen, vilket tyder på att deras bekantskap var ömsesidigt.
18-åringen har även sagt att han inte ville köra på personerna. Enligt hans version gjorde han den plötsliga u-svängen eftersom en passagerare i bilen kommit på att han glömt sina nycklar hemma.
Inte heller det påståendet finner rätten sannolikt, eftersom det ärendet knappast motiverade en sådan drastisk kursändring.

Däremot slår rätten fast att på grund av den låga hastigheten som bilen körde i på trottoaren är det inte troligt att 18-åringen allvarligt ville skada personerna.
Rätten gör i stället bedömningen att han förmodligen bara ville skrämmas, men att han samtidigt varit likgiltig i att personerna kunde bli skadade av gärningen.
Han döms därför till skyddstillsyn för misshandel.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×