Li Fen skrällde men Sverige föll. ARKIVBILD

Li Fen skrällde men Sverige föll

BORDTENNIS Li Fen gav det helskånskt formerade Sverige en kanonstart i lag-EM-bordtennisen i Luxemburg, när hon i öppningsmatchen slog den i Europa högst rankade spelaren, tyskan Han Ying. Till svensk seger räckte det ändå inte. 1-0 blev till slut till förlust med 1-3 mot favoriten Tyskland.

Det var mot de regerande Europamästarna Tyskland som Sveriges damer öppnade sitt lag-EM.
Till spel kom Sverige med de tre ”skånskorna” Li Fen (bor i Malmö), Matilda Ekström (bor sedan maj månad i Eslöv) och Linda Bergström (bor i Eslöv sedan en månad tillbaka).
Lägg till detta att laget coachades av Malmöbon Peter Sartz, den svenska dambordtennisens förbundskapten och till vardags verksam som tränare i Eslöv.

I den första gruppspelsmatchen i grupp A gav 41-åriga Li Fen, 53:a på världsrankingen, Sverige en kanonstart genom att skrällvinna mot europaettan Han Ying, nia på världsrankingen, med 3-1 i set (12-10, 7-11, 11-8, 11-5).
– Fens bästa match sedan hon blev Europamästare 2013, tycker Sartz.
Med 1-0-ledning i ryggen skickade Sverige in 36-åriga Matilda Ekholm till bordet mot nummer 2 i Europa, Shan Xiaona, rankad 16:e i världen. Det var för övrigt just Shan Xiaona som Li Fen slog i EM-singelfinalen 2013 i Österrike.

Matilda vann det första setet med 11-8 och det andra med 11-6. I det tredje hade Matilda 10-6 och fyra matchbollar till en svensk 2-0-ledning.
Då vände allt. Matilda förlorade sex raka bollar och setet med 10-12.
Från detta missöde repade hon sig aldrig. 4-11 följdes av 7-11.
– Surt, konstaterar Peter Sartz med en suck.
– Matilda gjorde en till 99 procent perfekt match, men det räckte inte. I princip var vi en vunnen boll från att vinna hela lagmatchen. Fen hade nämligen haft en bra chans att slå Shan Xiaona i en avgörande match.
Så långt kom nu aldrig matchen.

I den viktiga tredjesingeln var till Eslöv helt nyligen inflyttade Linda Bergström, 22 år, utan chans mot mästerskapsdebuterande Nina Mittelham: 8-11, 5-11, 6-11.
I den därpå följande måstematchen förlorade Matilda Ekholm i tre raka set mot Han Ying: 6-11, 4-11, 3-11.
– Hon var säkert fortfarande påverkad av sin föregående match, säger Peter Sartz.
Dock slutade den första lag-EM-dagen ändå med svensk glädje.
Från 1-3-förlusten mot Tyskland samlade svenskorna ihop sig och vann kvällsmatchen mot Kroatien med 3-1, ett Kroatien som på förmiddagen föll med 0-3 mot Ungern utan att ens ta ett enda set.
Li Fen vann båda sina matcher utan att tappa set och Linda Bergström vann tredjesingeln. Däremot förlorade Matilda Ekholm igen.
På torsdagen spelar Sverige en helt avgörande match mot Ungern om andraplatsen i gruppen och avancemang till kvartsfinal.

Sveriges herrlag, med Eslövs AI-tränaren Peter ”Pidde” Andersson som en av förbundskaptenerna, skaffade sig ett ypperligt läge för kvartsfinalavancemang genom att vinna sin första gruppmatch, 3-0 mot Ryssland.
På torsdagen fortsätter och avslutar herrlaget sin grupp med matcher mot Grekland och Luxemburg.

×